• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Varză românească aruncată la gunoi! Fermierii au producție bună, dar nu au cui să o vândă

  Roxana Dobre -

  Varză românească aruncată la gunoi. O cultură altădată profitabilă la finalul primăverii, varza a ajuns în acest an să fie dată aproape pe degeaba sau aruncată din lipsă de clienți. Față de alți ani, fermierii au extins suprafețele cultivate primăvara cu varză, așa că acum piața este inundată, iar cererea este mică.

  Varza timpurie aducea în alți ani profituri bune fermierilor care cultivau această legumă, așa că mulți au fost încurajați să investească în această cultură la început de an. Oferta bogată, dublată de importuri, a dus la un exces de varză pe piață iar mulți legumicultori sunt nevoiți să arunce marfa la gunoi. În mediul online o legumicultoare a publicat o poză cu tone de varză care zăceau aruncate la groapa de gunoi iar reacția internauților nu a întârziat să apară.

  Citiți și: O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

  În fotografia publicată de o legumicultoare pe un grup dedicat producătorilor de legume se observă tone de varză aruncată efectiv la gunoi iar marfa nu este stricată ci vorbim de varză proaspătă, bună de comercializare.

  ”Aici ajunge munca fermierilor români!”, a fost comentariul publicat de legumicultoare. Fermierii se plâng de prețul mic oferit de intermediari la poarta fermei dar anul acesta există și o ofertă extrem de mare în piață iar cererea nu poate absorbi toată producția de varză românească ce mai este dublată și de importuri.

  Citiți și: Necazul fermierilor care au pus varză în solar: Primesc 1,5 lei/kg, iar prețul la piață este de 7 lei/kg

  Fermierii se plâng de prețul mic al verzei

  Prețul verzei a ajuns și la 0,50 lei la poarta fermei. La piață ajunge de cinci ori mai scumpă

  Alți legumicultori și-au arătat supărarea în mediul online prin comentarii publicate chiar la poza cu varza aruncată la gunoi. ”Singura rezolvare este să băgăm tocătoare în ea, altădată să aprecieze munca legumicultorilor să mănânce din aceea de plastic adusă din afară. Nu interesează pe nimeni munca noastră și banii pierduți pentru înființarea culturii că de profit nu mai vorbim. Noi o dăm cu 50 de bani pe kilogram și în piață este de cinci chiar șase ori mai mult adică 2,5 – 3 lei. În magazin nu mai vorbim, că poate ajunge și la 5-6 lei pe kilogramul”, a comentat un fermier.

  ”Cine strică piața? Vin tiruri cu varză din Macedonia și la vamă au trecere bună, așa fac politicienii noștri! Acum doi ani am vorbit cu domnul ministru al Agriculturii și i-am zis că este multă lubeniță din import în țara noastră, și mi-a zis că nu are ce să facă că este piață liberă suntem în Uniunea Europeană suntem piață de desfacere”, a spus un alt legumicultori.

  ”A fost prea multă varză pusă și cumpărători puțini aș vrea să le spun tuturor care cultivă varză să se gândească că primăvara nu e toamnă să cumpere lumea cu sacii, cumpără 2-3 verze”, a comentat un alt producător.

  Sunt și consumatori care cred că prețul trebuie să se alinieze cererii din piață. ”Aici se ajunge dacă unii sunt dornici de îmbogățire. Dați-o puțin mai jos decât cei din marketing și nu o aruncați, dar voi vreți să o dați la prețul din marketing, dar plătiți taxe și salarii care cei cu marile magazine? V-ați pus întrebarea cu cât o dau macedonenii dacă spuneți că vin tiruri de acolo? ”, a mai subliniat un al internaut.


  Te-ar mai putea interesa

  Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate