• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFIR a publicat prețurile de referință pentru panouri solare și drone achiziționate cu fonduri europene

    Roxana Dobre -

    Fermierii care accesează fonduri europene pot afla prețurile de referință și pentru panouri solare sau drone. Baza de date cu prețuri de referință, realizată și gestionată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este disponibilă beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală inclusiv pe durata implementării Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027), a anunțat printr-un comunicat agenția.  Astfel, fermierii și antreprenorii din mediul rural care solicită finanțare prin intermediul AFIR pot utiliza Baza de date pentru realizarea achizițiilor aferente investițiilor finanțate în cadrul sesiunilor în derulare sau a celor care urmează să fie lansate în perioada următoare.

    AFIR a anunțat astăzi, vineri – 10 mai, printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că baza de date este actualizată în mod constant și completată cu noi elemente, astfel că în acest moment cuprinde prețuri de referință pentru mai mult de 45.700 de mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier care pot fi achiziționate prin proiecte finanțate cu fonduri europene nerambursabile. Dintre acestea, mai mult de 10.000 de elemente sunt echipamente pentru pregătirea terenului (pluguri, grape cu discuri, combinatoare, scarificatoare etc), peste 2.000 remorci, peste 1.000 mașini sau echipamente de erbicidat, peste 1.000 semănători, peste 870 tractoare (din peste 30 de mărci diferite, cu puteri de la 20 CP până la peste 650 CP), peste 650 echipamente de irigat, peste 500 încărcătoare, peste 200 combine (inclusiv combine pentru recoltat cartofi, varză, nucifere, fasole, furaje etc.). Baza de date conține și alte tipuri de echipamente: pentru grajduri de animale (peste 1.000), excavatoare (88) și accesorii pentru acestea (peste 700), silozuri (peste 250), abatoare (peste 100), sere (peste 100).

    Citiți și: Sesiune prelungită pentru fondurile de 1,5 milioane de euro pe fermă

    Peste 45.700 de elemente centralizate în Baza de date cu prețuri de referință

    Prețuri de referință pentru panouri solare și drone achiziționate cu fonduri europene

    AFIR mai precizează că dat fiind interesul crescut constatat în ultima perioada pentru sistemele fotovoltaice, acum există online în Baza de date a AFIR peste 800 de elemente din aceasta categorie. Și pentru drone agricole s-a diversificat oferta – aproximativ 50 de modele sunt afișate online.

    În Baza de date a AFIR există și echipamente specializate pentru vinificație, industrie alimentară, echipamente profesionale pentru HORECA, echipamente din categoria mașinilor carosate pentru transport specializat (frigorific, panificație, ambulanțe veterinare etc.), echipamente pentru service-uri auto, cabinete medicale, croitorii, saloane de înfrumusețare, mobilier etc.

    AFIR reamintește că, începând cu 2023, în acord cu noile angajamente asumate pentru implementarea Planului Strategic, AFIR acceptă includerea în BDPR doar a elementelor care au norma de poluare de minim Etapa V, normele de mediu fiind stabilite în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/ 1628.

    Citiți și: MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene!

    Ce este baza de date cu prețuri de referință

    Baza de date cu prețuri de referință este un instrument de lucru unic la nivel național, prin care AFIR facilitează și simplifică în mod concret accesul fermierilor și antreprenorilor la fondurile europene acordate pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural. Simplificarea realizată de AFIR constă în faptul că prin această Baza de date se permite beneficiarilor să achiziționeze produsul pe care îl doresc, în mod direct fără a mai trece prin procedura de achiziții, conform prevederilor procedurale în vigoare. Această modalitate de lucru reduce considerabil timpul de achiziționare și îi dă posibilitatea fermierului să își aleagă exact echipamentul de care are nevoie pentru eficientizarea investiției.

    Modalitatea de actualizare și de completare a Bazei de date a AFIR se realizează în conformitate cu versiunea actualizată a Ghidului Bazei de date cu prețuri de referință, disponibilă pe site-ul AFIR.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!