• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Victor Chivu riscă să rămână fără casă! Banca i-a trimis ordin de evacuare

    Roxana Dobre -

    Victor Chivu, fermier din Teleorman, riscă să își piardă casa după ce banca la care se împrumutase i-a trimis o decizie de evacuare. Cunoscutul producător agricol își strigă neputința și trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt tratați fermierii din România.

    Fermierul Victor Chivu lucrează în prezent în localitatea Conțești, județul Teleorman circa 750 de hectare de teren agricol însămânțate cu orz, grâu și rapiță. Producătorul agricol a trecut în ultimii ani prin grele încercări de la vânzarea fermei zootehnice la două tipuri de cancer cu care s-au luptat din răsputeri. Acum cunoscutul fermier a primit o lovitură cruntă de la banca la care s-a împrumutat acum câțiva ani, care îi cere să evacueze în 30 de zile casa unde trăiește cu cei patru copii și șase nepoți.

    Citiți și: Fermierul Victor Chivu a învins cancerul și acum, la 64 de ani, o ia de la început în agricultură

    De la achiziția de teren…la decizia de evacuare a locuinței

    Fermierul Victor Chivu se află în pragul disperării după ce zilele trecute a primit de la banca unde a făcut un împrumut acum cinci ani o decizie de evacuare a casei pe care o pusese garanție când a solicitat banii. Problemele fermierului au început anul trecut când a decis să mai achiziționeze teren agricol, iar pierderile de la cultura de porumb au adus pagube financiare irecuperabile în ferma sa.

    ”Eu am mai luat niște pământ anul trecut și am avut expunere mare, foarte mare pe cultura de porumb și am avut pierdere totală 80 – 90% aproape și din cauza aceasta nu am mai avut bani să mai plătesc celelalte datorii la bancă. Ulterior mi-am cerut insolvența iar banca în loc să caute soluții să o ducem la capăt, pentru că intenția mea era și este să plătesc, mi-au denunțat contractul. Și aceasta nu este prima problemă pe care o am cu ei pentru că în 2020, când a fost o și cu seceta aceea și am fost operat se știe că am avut probleme grave de sănătate, și la fel mă amenințau cu executarea când mai aveam doar o rată de plătit. Rata am plătit-o atunci anul următor, adică 2021, pot spune că atunci au fost înțelegători. Dar acum brusc mi-au zis își rezervă dreptul de a denunța contractul încheiat. Le-am explicat că m-am înscris la masa credală, au garanția și certitudinea că dacă nu le dau banii pot vinde casa pentru că este pusă ca garanție și tot nu sunt dispuși să găsească o soluție pentru mine. Mi-au spus că aceasta este procedura dar eu întreb: dacă ne execută pe toți așa pe rând, pentru că se știe că fermierii întâmpină din ce în ce mai multe probleme, ce clienți vor mai avea? Este ușor astăzi să mă execute pe mine, mâine pe alt coleg fermier și tot așa dar nu ar fi mai simplu să găsească soluții?”, a declarat astăzi, marți – 14 mai fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Celulă de criză la APIA! Adrian Pintea, MADR, i-a băgat în priză pe funcționarii agenției de plăți

    Victor Chivu, fermier: Nu am găsit nicio înțelegere la bancă

    Fermierul a povestit că a căutat toate soluțiile pentru a evita o astfel de decizie care îi pune în pericol căminul pe care l-a construit din greu alături de familie.

    ”Ei nu au încercat nimic, nu au venit cu nicio soluție. Eu m-am zbătut să mă împrumut să găsesc o soluție dar cine îți mai dă bani în ziua de astăzi? Anul trecut am stat mai mult prin spitale pentru că am descoperit o altă formă de cancer față de cel inițial din 2020. Deci nu am găsit înțelegere la ei și m-am pomenit zilele acestea cu un ordin de evacuare, că îmi iau casa. Din punct de vedere agricol este un an bun spre foarte bun până în prezent, culturile arată bine, la noi a plouat aproape peste 100l/mp. Adică aș avea de unde să îmi achit datoriile după ce recoltez dacă ar da dovadă de bună înțelegere dar nu mai vor sub nicio formă să mă păsuiască.  Pentru că datoria nu este extrem de mare, vorbim de circa 83.000 de lei, cam 16.000 de euro și i-am rugat să îmi lase un răgaz și să achit după ce iau banii pe recolta din 2024. Dar presiunea care a venit din partea lor este una fantastică, mi-au trimis un executor, ceva de nedescris, e greu să rezisți în altfel de condiții. Așa că m-am trezit cu hârtia asta de la bancă cum că vor vinde casa, să eliberez imobilul. Păi nu trebuie să se facă o evaluare corectă să văd dacă sunt de acord, se scoate la licitație prima strigare, a doua strigare, a treia strigare, adică vorbim de niște pașii legali.  Dacă nu sunt de acord, fac contestație, se judecă contestația la judecătorie, la tribunal, etc.”, a mai explicat fermierul cu amărăciune.

    Fermierul cere doar un răgaz de la bancă, nu anularea datoriilor

    Producătorul agricol din Teleorman își dorește să își salveze casa, mai ales că anul agricol 2023-2024 se anunță bun pentru ferma sa iar producțiile la care speră l-ar ajuta să acopere datoriile către banca creditoare.

    ”Eu am cerut doar un răgaz pentru că exact cum am spus anul acesta este bun spre foarte bine, mă aștept la o producție de cel puțin 8 – 9 tone/ha la orz și la grâu, 3,5 – 4 tone/ha la rapiță. De aceea spun că eu am de unde să plătesc dacă ar da dovadă de înțelegere dar nu să vină pe om repede cu decizie de evacuare, dacă îți convine bine, dacă nu, nu ne pasă. Le-am adus în vedere și existența Ordonanței de Urgență care prevedea înghețarea ratelor. Mi-au argumentat că ei au denunțat contractul înainte să apară acea ordonanță. Aveam de gând să reinvestesc și în zootehnie pentru că am înțeles de la domnul ministru Barbu că vor fi ceva programe pentru achiziția de junici. Deci noi ca fermieri avem voință, avem planuri dar este nevoie să fim și susținuți. Nu să ajungem bătaia de joc a băncilor, a companiilor de inputuri sau alte instituții”, a mai subliniat Victor Chivu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!