45.000 de fermieri cer reducerea TVA pentru sectorul de carne, eliminarea accizei la motorină și neimpozitarea producției pentru micile afaceri agricole
agrointeligenta.ro -Cei 45.000 de membri ai Federațiai Agrostar cer Guvernului, printr-o adresă transmisă Ministerului agriculturii, să ia măsuri urgente pentru acest sector economic. Printre chestiunile importante solicitate de fermieri și nu numai se numără reducerea TVA la carne și produse din carne, precum și pentru creșterea animalelor. O altă măsură cerută de agricultori este eliminarea completă a accizei suplimentare pentru motorina folosită la lucrările agricole și neimpozitarea producătorilor mici și a asociațiilor care au cifre de afaceri sub 200.000 de euro.
”Susținem ca reducerea TVA (la carne – n.r.) să se facă pe toată filiera. Patronatul din alimentație susține reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu susține scăderea TVA la creșterea animalelor, în contextul în care noi mai creștem foarte puține porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asigurăm din creșterea animalelor necesarul de consum, diferența fiind adusă din import”, declară reprezentanții Federației Agrostar. Ei susțin că în acest fel, procesatorii din România vor fi încurajați să folosească materie primă doar de la fermele din țară și astfel întreg lanțul din industria cărnii va avea de câștigat, iar reducerea de preț la raft va fi imediată și sigură.
Totodată, Agrostar cere găsirea unor variante de subvenționare indirectă a producției agricole cum ar fi: renunțarea integral la acciza pentru motorina folosită în agricultură. Practic, agricultorul să poată cumpăra direct de la pompă motorină pentru agricultură fără acciză, ceea ce înseamnă o scădere de preț cu circa 50% pentru motorina utilizată în agricultură; subvenționarea prețului la energia electrică folosită pentru irigații, știute fiind diferențele de subvenție (directe și indirecte) dintre cele acordate în România și cele acordate în statele membre U.E.
„Dacă nu se găsesc modalități de subvenționare indirectă a producătorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producătorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpără motorina pentru agricultură la jumătate de preț”, precizează Horațiu Raicu, secretar general al Agrostar.
Nu în ultimul rând Federația cere neimpozitarea producției agricole comercializate, cu condiția ca producătorul agricol să fie organizat în cea mai simplă formă respectiv P.F.A (persoană fizică autorizată), Întreprindere Individuală, Întreprindere Familială, dar și asociații de producători, grupuri de producători, cooperative agricole, etc cu condiția să comercializeze produsele pe bază de factură fiscală sau bon fiscal, putându-se stabili un prag până la care producătorul agricol să nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri.
”Propunem și susținem o astfel de prevedere pentru că impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur că le încasează fiind acciza, impozitele pe muncă și TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilități fiscale producătorilor agricoli până la un anumit prag, dar cu condiția să fie cel puțin P.F.A și să valorifice producția obținută pe bază de factură fiscală sau bon fiscal, după caz, nu face altceva decât să scoată la suprafață producția obținută, pe de o parte, iar pe de altă parte să creeze premisa ca PFA-ul să angajeze personal deoarece este știut faptul că producătorii agricoli nu pot produce și comercializa în același timp și sunt nevoiți să își găsească alte persoane care să le vândă produsele”, se arată într-un comunicat al Federației Agrostar.
Totodată, fermierii cer ca în legea pajiștilor să nu se regăsească primăriile, acestea fiind ”Unități Administrativ Teritoriale”. Totodată, beneficiari ai pășunii ar trebui să fie crescătorii de animale, nu asociațiile care nici măcar nu au cod de exploatație. Trebuie verificat modul de concesiune a pășunilor, legalitatea încheierii contractelor de concesiune și modul de aplicare a legii.
De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgență a statutului stațiunilor de cercetare – dezvoltare.
”Consideram că găsirea de soluții prin acte normative pentru comercializarea producției agricole în vederea protejării producătorului agricol ar trebui să fie în atenția Ministerului Agriculturii. Astfel, dacă ne gândim să avem un grad mare de absorbție a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie să avem în vedere și umplerea ”golului” dintre producție și comercializare, dacă nu dorim ca pe de o parte să absorbim bani, iar pe de alta să îi dăm înapoi”, au mai comunicat reprezentanții Agrostar autorităților din sectorul agricol.