Marea Britanie a interzis exportul cu animale vii în urma presiunilor făcute de activiști
Violina Gorcinschi -Marea Britanie a interzis exportul de animale vii crescute în ferme pentru îngrășare și sacrificare, în urma presiunilor realizate de organizațiile care luptă pentru bunăstarea animalelor. Mișcarea împotriva crescătorilor și exportatorii a fost inițiată acum peste 50 de ani.
„Astăzi, 14 mai 2024, suntem încântați să anunțăm că, după peste 50 de ani de campanie, un proiect de lege care interzice exportul crud de animale vii a trecut de stadiul final în Parlamentul britanic și va intra în curând în vigoare. Aceasta este cu adevărat o zi importantă pentru animalele de fermă, care ar trebui sărbătorită”, s-a menționat pe site- ul Compassion in World Farming (CiWf).
Interdicția este rezultatul noii legi privind bunăstarea și exportul animalelor. Consultări publice cu privire la un act normativ similar sunt în curs și în Polonia, potrivit wrp.pl.
Exportul de animale vii, interzis în Marea Britanie
Conservatorii la guvernare ai Marii Britanii au propus pentru prima dată interdicția în 2017 și au prezentat-o drept un beneficiu al Brexit-ului, deoarece regulile comerciale ale Uniunii Europene împiedică statele membre să interzică exporturile de animale vii către alte țări din bloc.
Legea privind bunăstarea animalelor (exporturi de animale) interzice exportul de bovine, capre, porci și cai pentru sacrificare și îngrășare. Acesta își propune să îmbunătățească bunăstarea animalelor în agricultură, punând capăt călătoriilor lungi și dificile către alte țări, în timpul cărora animalele pot suferi de supraaglomerare, epuizare, deshidratare și stres.
Citește și: Încă o țară interzice exportul de oi vii și acordă subvenții suplimentare crescătorilor
Emma Slawinski, director pentru politici, prevenire și campanii la organizația de caritate pentru animale RSPCA, a descris-o drept „o realizare extraordinară” pentru care activiștii au militat timp de 50 de ani.
„În anii ’90, aveam peste un milion de animale care ieșeau din Marea Britanie. Este un comerț detestabil. Suferința este intensă și durează mult timp. Unele dintre aceste călătorii au fost măsurate în zile, nu în ore și nu se vor mai întâmpla niciodată”, a spus aceasta.
Marea Britanie a asistat la proteste uriașe împotriva exportului de animale la mijlocul anilor 1990.
Interzicerea exportului de animale vii – cum i-ar afecta pe fermierii români
Potrivit reprezentanților CiWF, lupta nu se va încheia aici, ci va continua în toată Europa, pentru a interzice definitiv această practică. Activiștii sunt prezenți și în Polonia, unde se pun deja presiuni pentru o lege de acest gen.
„Simt că acesta va fi începutul sfârșitului acestei practici crude în toată Europa. Marea majoritate a cetățenilor polonezi – până la 76% – susțin interzicerea exportului de animale vii în țări din afara UE. Sper că ministrul polonez al Agriculturii va asculta vocea cetățenilor și va accepta dovezi științifice care nu lasă îndoieli. Transportul animalelor conștiente care simt durere și frică pe sute sau mii de kilometri, adesea doar pentru sacrificare ieftină în condiții oribile, este inuman și trebuie să se termine”, a comentat „președintele” filialei poloneze a organizației internaționale CiWF, Małgorzata Szadkowska.
Citește și: Noua Zeelandă a interzis complet exportul de animale vii!
Dacă se va ajunge ca exportul cu animale vii să fie înlocuit de cel de carne, crescătorii de animale europeni, inclusiv cei din România, vor pierde o parte importantă din venituri. Polonia, dar și România fac parte din țările care exportă masiv animale vii pe piețele musulmane și israeliene, iar, într-un astfel de context, nu vor putea să ofere condiții bune de sacrificare halal și cușer cerute de marii importatori. Astfel, țările consumatoare s-ar putea îndrepta către alte piețe care să le îndeplinească cerințele.