• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihaela Neagu: “La Fabrica de Zahăr Luduș facem investiții pentru retehnologizare și energie verde”

    Roxana Dobre -

    Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, va colabora în 2024 cu peste 500 de fermieri, majoritatea din zona Ardealului, iar suprafața contractată de 8.800 de hectare va reprezenta în toamna acestui an o cantitate de zahăr 100% românesc de peste 65.000 tone.

    Planul de investiții a fabricii de la Luduș prevede inclusiv eficientizarea energetică din surse regenerabile, pentru un plus de performanță, dar și retehnologizare și modernizare pentru a putea susține o campanie de procesare de 4 luni, în acest an.

    Citiți și: Vali Porojan, Directoarea Fabricii de Zahăr Luduș: ”Anul viitor fabrica va procesa mai multă sfeclă de zahăr”

    Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș: Record de procesare a sfeclei de zahăr în 2024

    ”Anul acesta vom avea un record de procesare, pentru că am semnat pentru contractarea sfeclei de zahăr de pe o suprafață de 8.800 de hectare. Fermierii din zona Ardealului și-au arătat deschiderea să cultive mai multă sfeclă de zahăr, desi tehnologia de cultivare si intretinere pentru aceasta planta tehnica este mult mai dificila si mai costisitoare. Tocmai de aceea am si venit în sprijinul lor cu plăți în avans și cu ajutor la achiziția de inputuri. Fabrica de Zahăr Luduș a produs anul trecut 25.000 de tone de sfeclă de zahăr, iar în 2024 cantitatea va fi de 65.000 de tone, o cantitate ce va contribui substantial la diminuarea importului de zahar. Pentru a ne asigura ca fabrica va functiona la capacitate maxima si in conditii optime, în baza planului de dezvoltare, am pus accent pe investiții pentru eficientizare atât energetică, cât și la nivel de flux de procesare”, a anunțat Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.

    Vasile Seneşan, proprietarul Mecsol Galda S.R.L, care a fost desemnat în mod repetat de Ministerul Agriculturii drept cel mai performant fermier din judeţul Alba, este foarte încrezător: “Noua conducere a Fabricii de Zahăr de la Luduș și în special doamna Mihaela Neagu mi-a dat încrederea necesară, astfel că anul acesta am dublat suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, la 220 ha. Anul trecut, am obținut o producție de 75 tone de sfeclă de zahăr la hectar și sper ca anul acesta să am o producție cel puțin la fel de bună”.

    Fermierul Vasile Seneșan

    Semne bune pentru fermierii din Ardeal

    Clima este un factor foarte important care condiționează culturile de sfeclă de zahăr. În perioada de la semănat până la răsărit, sfecla de zahăr este mai puţin pretenţioasă în ceea ce privește căldura. Vremea din acest an a fost favorabilă, iar fermierii din județele Ardealului sunt optimiști în ceea ce privește producția la hectar.

    “Am început din toamna anului trecut pregătirea terenului, astfel ca în primavara să pot cultiva sfeclă de zahăr. Secretul obținerii unei recolte bune îl reprezintă respectarea tehnologiei și munca cu dedicare. Mă bucur că sfecla a răsărit și s-a dezvoltat foarte bine, atât pe suprafețele cultivate de mine, cât și pe cele ale colegilor mei din zonă, în condițiile în care vremea a fost propice și “a ținut” cu noi. Prin urmare, există perspectiva unei producții foarte bune pentru acest an”, consideră fermierul Vasile Seneșan.

    “Noi, fermierii, avem speranta că proiectul de sprijin pentru achiziția de utilaje agricole dedicate pentru cultura de sfeclă de zahăr, aflat în consultare, să fie lansat cât mai curând de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, astfel încât să beneficiem de fonduri pentru a putea cumpăra aceste utilaje până la startul campaniei de recoltare. Sunt convins, așa cum o cunosc pe doamna Neagu, că va face toate demersurile ca remontul fabricii să fie strașnic, astfel încât să fie procesată toată cantitatea de sfeclă în condiții optime, în lunga campanie din acest an”, a mai declarat fermierul.

    Fabrica de Zahăr Luduș este în plin remont: energie produsă din abur și proiect pe fonduri europene de tranziție la energia verde

    Procesarea sfeclei de zahăr la fabrica de la Luduș va începe pe 15 septembrie. “Timpul este prea puțin pentru câte avem de făcut!”, crede Mihaela Neagu.

    “Toată echipa face eforturi susținute pentru a ne asigura că putem onora cu brio toate contractele și vom putea susține o campanie de procesare de 4 luni în această toamnă. Fabrica este în remont și facem investițiile necesare pentru retehnologizare și reparații. Una dintre cele două turbine este în reparații capitale, de exemplu. Planul este să producem energie din abur, să modernizăm treptat fabrica, iar în plus, pentru a eficientiza costurile, am aplicat la AFIR pentru un proiect de tranziție la energia verde prin motarea de panouri fotovoltaice”, a explicat antreprenoarea.

    În plus, Mihaela Neagu a ținut să sublinieze faptul că “în acest an vom fabrica va procesa sfeclă din 15 septembrie până la sfârșitul anului, aceasta fiind perioada optimă, în industria zahărului, pentru procesare și ambalare”. ”Suntem într-un contact foarte bun cu fermierii, mai ales că noi lucrăm în Ardeal, unde cu oamenii sunt extrem de harnici și serioși, putem face înțelegeri chiar și pe cuvântul dat! Seriozitate maximă și din partea noastră, și din partea dumnealor contează extrem de mult în parteneriatul pe care îl avem cu fermierii”, a mai spus antreprenoarea.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta crește prețul cerealelor. Analist: Ne apropiem de un stadiu critic Producție de 11 tone la hectar cu soiul de grâu Artico. ”Nici nu pot să merg cu combina în el„ Cod de caniculă! Unde se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi

    Ultimele știri

    Investitorii din Arabia Saudită, interesați de agricultura românească Cum a ajuns la faliment o fermă model de porci crescuți liber Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă