• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vali Porojan, Directoarea Fabricii de Zahăr Luduș: ”Anul viitor fabrica va procesa mai multă sfeclă de zahăr”

  Angelica Lefter -

  Vin vești bune pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr din Transilvania. Conducerea Fabricii de Zahăr de la Luduș dorește să își extindă producția, după ce în campania 2023 a preluat producția de sfeclă de zahăr, pentru a realiza produsul finit, de pe 3.500 de hectare. Anul acesta a fost contractată producția de sfeclă de zahăr de pe o suprafață de 8.800 de hectare.

  Este cunoscut faptul că anul trecut a fost reluată producția la Fabrica de Zahăr de la Luduș, una dintre cele două singure fabrici producătoare de zahăr din țara noastră. Au existat contracte cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr, iar acest lucru a făcut ca și aceștia să aibă unde să-și vândă producția.

  Citește și: Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

  Directorul general al Fabricii de Zahăr Luduș a anunțat noi investiții și retehnologizare

  Prezentă în comuna Jucu, județul Cluj, la Târgul Agraria, Vali Porojan, director general al Fabricii de Zahăr Luduș, a spus, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că unitatea procesatoare are capacitate de a produce de pe 8.800 de hectare și aceasta se poate mări, prin noi investiții și retehnologizare.

  ”Fabrica de zahăr Luduș se află în județul Mureș, ea este înființată în anii 60. A produs zahăr continuu din anul 1960 până acum aproape doi ani de zile, când era pe punctul să se închidă. Fabrica de zahăr a fost salvată de doi investitori români. După ce a fost preluată fabrica, s-a muncit pentru a putea fi pusă în funcțiune. Anul trecut am avut în jur de 3.500 de ha din care am produs 25.000 de tone de zahăr, zahăr românesc, produs la fabrică în campania 2023. Fabrica are capacitatea în momentul acesta de a produce zahăr de pe 8.800 de hectare cultivate cu sfeclă, dar există posibilitatea și se poate mări capacitatea aceasta în momentul în care vom strânge, sperăm, anul viitor, în campania viitoare, mai multe hectare, fabrica va fi pregătită pentru mai mult. Se va investi, se va face retehnologizare”, a menționat Vali Porojan.

  Fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș

  Fabrica de Zahăr Luduș își produce propria energie electrică

  Potrivit lui directoarei Vali Porojan, Fabrica de Zahăr de la Luduș are capacitatea de a-și produce propria energie în timpul procesului de fabricare a zahărului.

  ”În procesul tehnologic de fabricare a zahărului, noi producem abur. În urma aburului rezultat, avem turbine și prin turbogenerare producem și curent electric. Acest curent electric este unul curat, este un curent care are de două ori mai puține emisii cu efect de seră. Această energie electrică este folosită în consumul propriu, în timpul campaniei, o folosim doar pentru consumul fabricii”, a spus Vali Porojan.

  Citiți și: Fabrica de Zahăr Luduș încheie astăzi campania, cu o prelungire de 12 zile, pentru a sprijini fermierii întârziați

  Intenția conducerii fabricii este de a o aduce în perioada sa de glorie, când era procesată și mai multă sfeclă de zahăr. De aceea, mulțumirile s-au îndreptat către fermierii care s-au axat pe această cultură și o vor face și de acum înainte.

  ”În acest moment, fabrica are în jur de 180 de angajați, iar colaborarea anul acesta este cu aproape 550 de fermieri. Județele de unde o să recoltăm sfeclă anul acesta și de unde am semănat deja sfecla sunt județele Brașov, Harghita, Covasna, Mureș, bineînțeles, care a bătut recordul anul acesta la hectare, Cluj, Alba, Arad, Sibiu. Zona Transilvaniei este o zonă cu tradiție în cultivarea sfeclei de zahăr. Mulțumim fermierilor care au revenit la această cultură minunată, mulțumim fermierilor care au rămas în continuare și au cultivat sfeclă de zahăr. Este o zonă cu tradiție și sperăm ca fabrica să ajungă ca în perioada ei de glorie când mulți fermieri cultivau sfeclă de zahăr”, a conchis Vali Porojan, directorul general al Fabricii de Zahăr Luduș, în cadrul rubricii ”Fermierii României”, parte a emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agropinteligența – AGROINTEL.RO și TVR, care poate fi urmărită, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1. 

  Fabrica de Zahăr de la Luduș – noutăți pentru fermieri


  Te-ar mai putea interesa

  Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu