• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Secetă pedologică la cultura de grâu pe suprafețe extinse. Situație mai bună la porumb

    Roxana Dobre -

    Meteorologii au anunțat care este starea culturilor și rezerva de umiditatea a solului după ploile din ultima perioadă. În timp ce unele zone au acumulat suficientă apă pentru culturile de grâu și porumb, în alte regiuni s-a instalat seceta moderată şi puternică.

    Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, joi – 16 mai, prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 16 – 22 mai. Conform meteorologilor, seceta pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia. De asemenea, la porumb în estul, sudul și sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

    Citiți și: Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Aprovizionarea cu apă a solului în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare pe aproape întreg teritoriul agricol (foto: Alexander Degianski/Facebook)

    Rezerva de umiditate pentru culturile de grâu și porumb

    Conform meteorologilor, rezerva de umiditate a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul Munteniei, centrul, estul și sudul Dobrogei, izolat nordul și sudul Olteniei, estul Moldovei. Conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova și Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.

    În stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. În estul, sudul și sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

    Citiți și: Plouă, dar tot e secetă. Zonele agricole unde există încă un mare deficit de apă în sol

    Cum se prezintă culturile după ploile din ultima perioadă

    Potrivit meteorologilor, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul țării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%).

    Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

    La floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării.

    În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).

    În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).

    În majoritatea plantaţiilor, la sâmburoase se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de cireş se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului. Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

    În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

    Meteorologii recomandă în această perioadă administrarea îngrăşămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primăvară semănate în epoca optimă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi, aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomicole şi viticole și continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

    Ploi torențiale în intervalul 16 – 22 mai

    În intervalul 16 – 22 mai, vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 9…19°C la începutul intervalului, valori apropiate de normele climatologice și 12…22°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în toate zonele de cultură.

    Temperatura maximă a aerului va oscila între 15…28°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…15°C la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 13…21°C, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.

    Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații