• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jaydeep Singh, Dicor Holding: Patru căi pentru a avea o fermă mai sustenabilă

    Oana Timar -

    Într-un an al consolidării, fermierii români trebuie să își analizeze afacerile și să aibă în vedere căi pentru a le face mai sustenabile, atrage atenția Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding. Acesta vede patru căi prin care o afacere agricolă poate fi transformată pentru a fi mai rezilientă la actualele schimbări de ordin climatic, dar mai ales economic.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Jaydeep Singh a vorbit despre cele patru căi care pot transforma o afacere agricolă începând cu acest an. ”În opinia mea personală, probabil văd patru căi. Dacă eu aș fi fermier,ceea ce aș lua în calcul prima dată ar fi să îmi fac afacerea cât mai sustenabilă și aș elimina cea mai importantă variabilă: precipitațiile. Aș căuta soluții să îmi irig terenul, asta e ceea ce aș vrea să fac, pe asta mi-aș concentra investițiile cu prioritate”, a spus CEO-ul Dicor Holding.

    Citiți și: Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding: Pe partea de echipamente agricole, cea mai mare problemă este disponibilitatea finanțării la un cost rezonabil

    Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding

    Cea de-a doua cale are în vedere rentabilitatea exploatației în raport cu suprafața lucrată: ”Cea de-a doua cale ar fi probabil să mă concentrez mai mult pe profitabilitatea la hectar și să îmi adaptez modul în care lucrez pământul, ceea ce ar însemna explorareadiferitelor tehnologii: stip-till, no-till, minimum-till. Teoria pare simplă, dar pentru a o executa, este un plan de durată. Nu este ceva ce poți porni dintr-o dată și să faci peste noapte, da?”.

    O schimbare în planul de culturi este o altă cale pentru a transforma o fermă într-o afacere mai sustenabilă din punct de vedere al veniturilor, în contextul în care prețul cerealelor este tot mai scăzut în raport cu investițiile la hectar. ”A treia soluție, a treia opțiune este să privești mai mult spre diversificare în ceea ce faci. Când spun diversificare mă refer să te uiți spre unele culturi de nișă care au un pic mai multă stabilitate, să începi să te uiți spre plusvaloare din punct de vedere al fermierului, care să aducă un venit sustenabil de la un punct la altul, deci să îți împarți riscurile”, a spus Jaydeep Singh.

    Cea de-a patra cale pe care o vede CEO-ul Dicor Holding este adaptarea suprafețelor. Sigur, acest model nu poate fi urmat de toate fermele, dar în cazul exploatațiilor care au posibilitatea de a-și diversifica activitatea, procesul este unul complex, ce presupune investiții, dar și un potențial mai mare de profit. ”A patra opțiune este ceea ce vedem că se întâmplă în vestul Europei, deoarece acolo vedem că ferma medie este mult mai mică și ei fac ceea ce noi numim agricultură circulară, cu un pic de zootehnie, cu un pic de cultură de câmp, cu un pic de procesare, și atunci ai un cercpe care de fapt îl urmezi”, a punctat Singh.

    Irigațiile, o investiție ce trebuie gândită bine de la început

    Pentru investițiile în sisteme de irigații, dar și pentru a-și schimba tehnologia din fermă, Dicor Holding vine în sprijinul fermierilor cu soluții complete. Astfel, pe partea de echipamente de udare, sunt asigurate toate cele trei posibilități de sisteme de irigat.

    ”Oferim soluții pentru sisteme locale cu tamburi și pompe de apă, putem să oferim soluții complete de irigații liniare, de asemenea, și, în final, putem oferi și soluții de irigare prin picurare. Irigațiile sunt complexe ca subiect chiar și pentru un furnizor sau companie care activează în acest domeniu. Ai mult de-a face cu ingineria și managementul de proiect.(…) Depinde de noi să ușurăm viața fermierilor în tot acest proces și să le gândim o soluție care să fie optimă nu doar în materie de cost imediat, dar și al costurilor totale, deoarece, cu cât cresc suprafețele irigate, următoarea discuție după 3-4 ani va fi cum optimizăm costul acestor irigații, costul operațional. S-ar putea să apară un cost al apei în viitor pe măsură ce se irigă tot mai mult, sau pentru electricitate, sau altele. Aceste lucruri trebuie gândite înainte. Nu doar cumperi acum echipamentul și apoi mai târziu îl adaptezi. Este foarte greu, pentru că dacă vorbim despre investiții în irigații, dacă ne referim la sistemele liniare, avem pivoții ce reprezintă o investiție pe care o faci o dată la 30 de ani. Așadar, trebuie să fii foarte atent la ceea ce faci de la început”, a atras atenția Jaydeep Singh.

    Parc de utilaje Dicor Land

    Pe partea de tehnologie de prelucrare a solului și de semănat, Dicor colaborează cu producători de utilaje ce s-au specializat în echipamente pentru lucrări minime, fără arătură. Aceste utilaje sunt disponibile fermelor de toate dimensiunile, iar primele care au făcut pasul spre aceste noi tehnologii sunt exploatațiile mari.

    ”Simt o mai mare deschidere a pieței la acest moment, iar în unele zone deja vedem adoptate multe dintre aceste soluții. Dacă vorbim despre fermierii cu peste 1.000 de hectare, acestea sunt soluții pe care ei au început să le implementeze, deoarece a schimba modul de prelucrare a solului nu este ceva ce faci peste noapte. Trebuie să pregătești solul pe o perioadă de un an sau doi ani pentru a ajunge la punctul de a face trecerea aceea. Aici, de exemplu, vedem un mare interes din partea fermierilor care încearcă să înțeleagă această tehnologie, dar există o diferență între ceea ce ei așteaptă și ceeace presupun aceste tehnologii în realitate. (…) Avem mai multe mărci disponibile în portofoliul nostru, de asemenea, avem branduri care sunt specializate numai în acest tip de soluții. Aducem în portofoliul nostr mai multe branduri specializate în acest aspectși pentru a ajuta ca aceastătranziție să fie mai bună”, a mai spus Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding (15.05.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Peste 4.000 de ferme afectate de inundații. Apele au ucis 2.000 de oi și capre, 67 de vaci și și 6.286 de păsări Super producții cu Super U, de la Biochem, la porumbul de la Agro Fit Prod Traian, județul Tulcea Christophe Hansen din Luxemburg – noul comisar european pentru Agricultură