• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De la hobby la afacere. Marian Spiță, proprietar livadă: Vând cireșele din poarta fermei cu 30 de lei/kg

    Angelica Lefter -

    O pasiune a atras după sine multe zile petrecute în natură, ca mai apoi să devină o afacere de familie care se bucură de succes. Pomicultura nu este pentru oricine, însă când începi să-i dezlegi tainele, roadele încep să apară, atât de multe încât poți să le livrezi și altora.

    Marian Marius Spiță are 49 de ani și o familie frumoasă. De multă vreme și-a dorit să lase aglomerația orașului și să stea mai mult în natură, iar achiziția unei case la țară l-a adus mai aproape de visul său împlinit acum: Livada Irinei – Cireșe România.

    Citește și: Ing. Marius Roman: Primele cireșe românești vor apărea pe piață după mijlocul lunii mai

    Administratorul Livezii Irinei, Marian Marius Spiță împreună cu fiica sa, Irina

    Livada de cireși de 5.000 de metri pătrați, de la pasiune la business

    În prezent, Marian Marius Spiță deține o livadă cu cireși, de aproape 5.000 de metri pătrați, în localitatea Movila Miresii, din județul Brăila, și este un om fericit pentru că fiica sa poate consuma produse naturale și mai mult, fructele ajung și la alți consumatori, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu sunt din Galați, iar tatăl meu din Movila Miresii, județul Brăila. Când părinții mei au hotărât să vândă acolo, eu am cumpărat casa. Dețin aproape 5.000 de metri pătrați, undeva la 13 ari cultură normală și undeva la 40 de ari intensiv. Intensiv înseamnă că este o cultură mai industrială, la modul la care pomii fructifică mai mult de la momentul plantării și sunt puși unul lângă altul. Există mai multe metode de a-i forma ca și pomi. La mine, toată treaba aceasta nu este un business. La mine este o pasiune, un hobby, a plecat ca un hobby, am plantat niște pomi și după 10 ani nu am cules nimic și am zis că nu se poate așa ceva. Am început să citesc, să mă informez și am dus-o la rangul de pasiune și sunt încântat de ce îmi iese. Nu am studii în domeniul agricol, doar ce am citit singur, am aprofundat, singura mea dorință a fost ca fiica mea să mănânce mai sănătos, de aceea cultiv și legume, însă pentru consumul familiei și al prietenilor. Eu la bază administrez business-uri, deci am pregătire pe partea aceasta financiară”, a spus administratorul livezii cu cireșe din Movila Miresii, Marian Marius Spiță.

    Citește și: Early Lory, soiul de cireș care rodește în mai și are o producție mare la hectar

    Producția de cireșe din Livada Irinei, localitatea Movila Miresii, județul Brăila

    Cireșele din Livada Irinei se vând cu 30 de lei/kg din porta fermei

    Pomicultorul pasionat de cultura cireșilor a mai povestit că în mare parte pomii săi sunt din soiul Early Lory, un soi de cireș care rodește în luna mai și are o producție mare la hectar. Cireșele produse în Livada Irinei ajung la apropiați și pleacă de la poarta fermei cu 30 de lei/kg.

    ”Noi am pus cireși din soiul Early Lory, dar anul acesta toți cireșii au fost timpurii, au copt mai devreme cu 2-3 săptămâni, pentru că a fost cald. Am investit într-o plasă antipăsări, însă nu pot spune exact cât am investit, am 600 de pomi, iar în fiecare am investit 50 sau 60 de lei. Tot ce a fost făcut, instalații de irigat și altele le-am făcut treptat, deci nu pot spune cu exactitate. Muncim în familie, la cules participă toată familia, deci nu avem alți oameni, lucrările necesare le fac eu. Tot eu mai fac și livrări când este cazul. Am cumpărat ambalaje frumoase, la noi nu se irosește nicio cireașă, tot ce pleacă este bun de consumat. Vin cunoștințe și cumpără de la noi din poarta fermei pentru că agricultura în viitor așa va fi făcută. Cine vrea să mănânce sănătos, va căuta. Nu m cireșe bio, este greu să ai o cultura complet bio, dar pot să spun că nu folosesc substanțe de creștere a fructelor sau alte chimicale, doar tratamentele normale la pomi. În livadă sau curtea mea nu am folosit niciodată erbicide, spre exemplu”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Marian Marius Spiță.

    Cireșe din Livada Irinei, ambalate, gata să ajungă la consumatori

    ”Agricultura este un business care oferă viitor, nu unul în care să te îmbogățești, dar unul care îți oferă mâncare”

    Principalele obiective ale fermierului sunt calitatea și gustul. Nu a stat să facă o evaluare a producției, însă estimează câteva tone bune pentru acest an.

    ”Pentru mine, calitatea și gustul contează. Nu contează să am fructul super mare, că să simt eu acel gust al copilăriei. Nu contează cantitatea, știu că voi recolta câteva tone. Socrii mei se ocupă cu culesul cireșelor, eu doar le dau și atât. Oamenii care au mâncat cireșe de la noi sunt foarte mulțumiți. Eu știu că poate pentru unii pare scump, însă este și multă muncă, nu pui cireșii și aștepți ca fructele să se coacă. Ideea principală a plecat de la a oferi copilului mei fructe și legume cât mai naturale. Numele livezii poartă numele fiicei mele, iar unii dintre cireși sunt chiar de o vârstă cu fiica mea. Pomicultura și agricultura în general este un business care oferă viitor, nu unul în care să te îmbogățești, dar unul care îți oferă mâncare. Eu nu am teren pentru mai mult și nu m-ar interesa mai mult de atât, dar e un business de viitor. Eu nu am accesat proiecte europene, am făcut totul pe cont propriu. Un business înseamnă să fii acolo, dedicare 100%, nu să trimiți pe altul și apoi să găsești pomul uscat”, a conchis Marian Marius Spiță.

    Livada intensivă este protejată de o plasă antipăsări


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou