Fermierii vor putea preda floarea-soarelui la o nouă fabrică de ulei construită cu fonduri de la stat
Roxana Dobre -Investiție majoră în România într-o fabrică de ulei de floarea-soarelui. Noua fabrică de procesare se va realiza cu un sprijin financiar obținut printr-un program derulat de Ministerul Agriculturii iar unitatea va prelua producțiile de oleaginoase din două județe.
O investiție de aproximativ 40 milioane de euro va fi realizată în sudul județului Gorj, la granița cu județul Dolj, în comuna Țânțăreni. Fabrica de procesare a semințelor de floarea-soarelui pentru obținerea de ulei va fi construită printr-un sprijin financiar obținut printr-un program derulat de Ministerul Agriculturii. Primul pas a fost deja făcut: Consiliul Local Țânțăreni a concesionat investitorului un teren de suprafață de 12 hectare.
Citiți și: Cea mai mare fabrică de lapte românesc funcționează cu roboți și va fi independentă energetic
Investiție de 40 milioane de euro într-o fabrică de ulei de floarea-soarelui
Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a precizat că fabrica va fi construită printr-un sprijin financiar obținut printr-un program derulat de Ministerul Agriculturii. „Ajutorul este realizat prin programul «Investalim» derulat de Ministerul Agriculturii. Un operator economic este declarat câștigător și s-a aprobat Ordonanța de Urgență prin care s-a finanțat și în cel mult zece zile va fi semnat contractul de finanțare pentru realizarea unei fabrici de ulei“, a spus Cosmin Popescu la Radio Infinit, potrivit Antena 3 CNN.
Investiția se ridică la 40 milioane de euro. Cosmin Popescu a spus că interesul oamenilor de afaceri a crescut, după ce s-a aprobat acest ajutor de stat.
„Gorjul, conform unei noi hotărâri de guvern, aprobată acum trei săptămâni, are o intensitate a ajutorului de stat pe tot teritoriul județului de 70%, iar acest lucru a dat idei multor oameni de afaceri care doresc să vină și să investească, pentru că este cea mai mare intensitate a ajutorului de stat acordată la nivelul țării. Intensitatea ajutorului de stat înseamnă gradul de cofinanțare. Vorbim de investiții mari. Investiția minimă este de 10 milioane de euro, iar maximum este 57 de milioane de euro, conform hotărârii de guvern. Sunt 60 de coduri CAEN eligibile“, a declarat Cosmin Popescu.
Citiți și: Producătorii de ulei din Bulgaria cer reluarea importurilor de floarea-soarelui din Ucraina
Terenul pe care se va construi fabrica a fost concesionat de la primărie
Firma care va face fabrica de ulei la Țânțăreni a ales această localitate întrucât este apropiată de producătorii de floarea-soarelui din județele Dolj și Olt de unde se va contracta și materia primă de la fermieri.
„Concesiunea terenului de 12 hectare a fost pusă la dispoziție pentru realizarea fabricii de ulei. S-a semnat contractul, iar acum va începe investiția propriu zisă. Semințele de floarea-soarelui de la fermierii din județele Dolj și Olt vor fi procesate la Țânțăreni“, a mai precizat Cosmin Popescu.