• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înștiințări la primărie pentru culturile afectate de secetă – termen limită pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Termen limită pentru fermierii afectați de secetă. Un număr mare de fermieri au anunțat că vor intra mai devreme la recoltat în acest an din cauza culturilor calamitate de secetă iar pentru evaluarea pagubelor aceștia pot depune până la 1 august înștiințări la primăria de care aparțin, solicitând constatarea gradului de calamitate din teren cu o comisie de specialitate.

    La acest moment cel mai recent document care face referire la declararea culturilor calamitate de secetă este Ordinul pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

    Conform ordinului citat, fermierii care au culturi agricole calamitate în procent de peste 30% pot depune înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole.

    Fermierii care recoltează deja sunt obligați să păstreze 5% din suprafața blocului fizic și parcelei/tarlalei aferente culturii afectate, care se pun la dispoziția comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor în vederea întocmirii procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole.

    Citiți și: Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei

    Fermierii vor intra mai devreme în acest an la treierat din cauza secetei (foto: kurierwilenski.lt)

    Cererea pentru constatarea pagubelor cauzate de secetă – legislație 

    În prezent se află în vigoare Ordinul pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 iar până la această dată nu au fost emise de către MADR alte modificări privind metodologia sau calendarul de declarare.

    Citiți și: Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării

    Cine poate depunere cerere pentru constatarea pagubelor cauzate de secetă. Calendar 

    Potrivit ordinului citat, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, pot înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

    Termenele care trebuie respectate de fermieri sunt:

    – cel târziu data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă;
    – cel târziu data de 15 octombrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole.

    Cererile scrise trebuie să cuprindă datele de identificare ale utilizatorului de teren agricol, datele de identificare ale suprafeței calamitate, respectiv număr bloc fizic și număr parcelă agricolă, suprafața parcelei agricole calamitate, cultura calamitată, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zonă irigabilă.

    Procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 30 noiembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole, și se comunică prin grija secretariatelor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole comitetului local pentru situații de urgență, iar după semnarea de către președintele comitetului local pentru situații de urgență secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor și producătorului agricol.

    Fermierii care intră la recoltat trebuie să lase 5 % din suprafață netreierată

    Ordinul în vigoare mai prevede că suprafețele de terenuri cu destinație agricolă ocupate cu culturile agricole calamitate de seceta pedologică, pentru care
    utilizatorii de terenuri depun înștiințări pot fi recoltate sau reînsămânțate și anterior datei de întocmire a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

    În acest caz, producătorii agricoli au obligația identificării suprafețelor calamitate, respectiv a blocului fizic și parcelei/tarlalei aferente și menținerii unei zonetampon/martor nerecoltate sau nereînsămânțate, în suprafață de minimum 5% din suprafața blocului fizic și parcelei/tarlalei aferente culturii afectate, care se pun la dispoziția comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor în vederea întocmirii procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole.

    Cererea care trebuie completată de fermierii care au suprafețe calamitate din cauza secetei


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Făinarea la castraveți: semne, combatere

    Ultimele știri

    Bayer: Pierre-Etienne Couture preia conducerea staţiei de procesare a seminţelor din Sinești Documentul care arată cum România este sabotată la Bruxelles! Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz