• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve”

    Violina Gorcinschi -

    Grâul românesc a ajuns astăzi, joi – 23 mai, să fie ofertat la un preț DAP Constanța de 1.110 lei pe tonă, acesta fiind un preț de referință pentru piața locală de cerele. Este vorba de o creștere continuă a prețului care la începutul acestei săptămâni era de 1.080 lei/tonă. Fenomenul nu se manifestă doar în România, ci și la nivel internațional, existând îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu grâu în acest sezon.

    Mai mulți factori economici, climatici, geopolitici au împins prețurile în sus pe piața europeană a cerealelor. În țara noastră traderii își iau deja măsuri ca să își securizeze cantitățile de grâu necesare care vor fi obținute în acest sezon. Creșterile de preț la grâu nu par să încetinească, din moment ce tona de boabe de panificație s-a scumpit cu 30 de lei în ultimele trei zile.

    1.110 lei/tonă pentru grâul românesc. Piața cerealelor, în tensiune

    Tensiune pe piața cerealelor. Un fenomen internațional, scumpirile la tona de grâu au fost foarte prezente și în România în ultimele zile. Dacă la începutul săptămânii, luni – 20 mai, la DAP Constanța tona de grâu costa 1.080 lei, peste trei zile, astăzi, joi – 23 mai, aceeași cantitate s-a scumpit cu 30 de lei, ajungând la peste 1.100 lei. Neoficial, a circulat informația că există mari probleme în legătură cu aprovizionarea cu grâu, context în care traderii își asigură deja cantitățile de cereale înainte de recoltare.

    Citește și: Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

    Temerile traderilor sunt întemeiate dacă ne uităm ce s-a întâmplat în ultima perioadă în țări cu producții mari de grâu. După înghețurile din aprilie, culturile din Polonia au fost devastate de căderile de grindină care au acaparat aproape toată țara și au distrus culturi horticole, dar și de câmp. Grindina a afectat și culturile din Franța și Austria. Pe lângă situația meteorologică dezavantajoasă pentru sectorul agricol, Polonia se confruntă cu probleme și în cadrul guvernului, care este acuzat că ia măsuri fără a cunoaște situația stocurilor de cereale din țară.

    Citește și: Grâul românesc – cel mai scump la ultima licitație de cereale pentru Egipt. Prețurile traderilor

    „În chestiunea securității alimentare, am o întrebare pentru guvern. Construirea terminalelor portuare și pornind de la problema securității alimentare este ca și cum am fi vrut să facem o casă, fără să știm pe ce teren o vom construi și dacă avem banii pentru asta și dacă avem materiale de construcție, și încă începem construcția de pe acoperiș Ni se spune că aceasta este o chestiune de securitate alimentară, deoarece fermierii polonezi nu au acces în port și nu au de unde export, și că suntem copleșiți de cereale poloneze în depozite. Aceasta este situația de acum 4-5 luni. Din Slovacia, Republica Cehă și chiar din Germania importăm grâu, care este insuficient în morile și fabricile de furaje din Polonia pentru că Ministerul Agriculturii nu știe câte cereale sunt în Polonia. Dacă ministerul polonez nu ştie ce avem, pe ce bază creează ei programe de ajutor pentru fermieri, dacă nu cunosc amploarea necesității acestui ajutor? Parcă nu ști ce facem, parcă ne-am comporta orbește. Nu știm câte cereale avem, dar spunem că avem nevoie de securitate alimentară”, a spus Przemysław Błażejewski de la BST Brokers la radio Wnet, citat de farmer.pl.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații