• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carența de bor la roșii – semne și tratamente

    Violina Gorcinschi -

    Carența de bor la roșii – deficiența de bor la cultura de tomate se poate preveni și trata înainte ca această lipsă să se acutizeze și să afecteze integral producția de legume.

    Borul este un element esențial în cultivarea roșiilor, stimulând creșterea și dezvoltarea plantelor, în special a tulpinilor și rădăcinilor. De asemenea, joacă un rol important și în fecundarea florilor. În cazul fiecărei plante, borul ajută la absorbția nutrienților din sol și la formarea florilor și fructelor. De aceea, carența de bor poate afecta semnificativ cultura de roșii.

    Carența de bor la roșii. Cauze

    Această problemă poate fi cauzată de un exces de apă în sol, astfel că este important ca roșiile să fie udate în dozele potrivite. Și precipitațiile dese și abundente pot aduce la același rezultat.

    Pe de altă parte, nevoia de apă a plantelor este constantă, iar dacă roșiile nu vor fi udate cu regularitate, va exista o absorbție prea mică a borului din sol. De aceea, un sistem de irigare prin picurare este un mod eficient de a asigura cantitatea de apă necesară și de a preveni deficitul de bor.

    Tipul de sol poate influența cantitatea de bor pe care roșiile îl absorb. În condiții de soluri acide, absorbția borului este blocată, iar solurile argiloase și nisipoase nu pot menține o rezervă suficientă de bor.

    O aplicare necorespunzătoare a îngrășămintelor la cultura de roșii poate duce la o carență de bor. Un exces de fertilizanți în sol poate afecta plantele.

    Citește și: Îngrijire tomate. Calendar de lucrări la cultura de roșii

    Carența de bor – simptome (foto: doraagri.com)

    Carența de bor la roșii. Semne

    Pentru a rezolva problema deficienței de bor la tomate este importantă cunoașterea primelor semne ale acesteia, pentru a remedia situația într-un timp scurt, astfel încât să nu afecteze semnificativ cultura.

    Primul semn este că frunzele roșiilor vor suferi o decolorare la margini, iar, ulterior, se vor usca. Noile frunze tinere au suprafețe de culoare verde închis, se curbează spre interior și sunt deformate.

    Lipsa de bor poate duce și la avortarea florilor, căzând prematur și deformându-se, ceea ce, în final, va dăuna semnificativ recoltei.

    Recoltele de roșii care duc lipsă de bor capătă goluri între pereții exterior și loculi și riscă să crape, scăzând, astfel, valoarea economică a acestora.

    Lipsa de bor cauzează crăpături și la nivelul tulpinilor care devin fragile. Rădăcinile sunt afectate pentru că devin scurte și au vârfuri necrotice.

    Citește și: Bășicarea (edemul) frunzelor la tomate. De ce apare, remedii

    Carența de bor la roșii. Tratamente

    Pentru a remedia deficiența de bor există mai multe soluții și tratamente ce se pot aplica în vegetație la cultura de roții.

    Cel mai eficient și rapid tratament pentru bor la roșii este cu acid boric. Se poate prepara o soluție compusă din 10 grame de acid boric diluate în 10 litri de apă călduță. Acidul boric se amestecă până când se dizolvă în apă, iar preparatul rezultat se pulverizează pe frunzele și florile plantelor. Această soluție se administrează o dată sau de două ori pe săptămână pentru a preveni căderea mugurilor și a întări sistemul imunitar al plantelor.

    Alt tratament eficient la lipsei de bor la tomate este cel cu boraxul sau tetraborat. Soluția se prepară cu borax și apă, în raport de 1:10. Preparatul se aplică pe frunze și pe solul din jurul plantelor.

    Pe lângă aceste soluții, se pot utiliza și cojile de ouă, care se presară în jurul plantelor sau se încorporează în parcela de roșii. O altă sursă naturală de bor este făina de oase.


    Te-ar mai putea interesa

    Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare

    Ultimele știri

    Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”