• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijire tomate. Calendar de lucrări la cultura de roșii

    Violina Gorcinschi -

    Îngrijire tomate – calendar de lucrări la cultura de roșii din grădină. Lucrări de îngrijire a roșiilor de la plantarea răsadurilor până la coacerea legumelor. În acest articol sunt prezentate toate operațiunile necesare la roșiile plantate în grădină, pentru a asigura recolte bogate în sezon.

    Roșiile sunt una dintre cele mai populare culturi de grădină. În funcție de soi și de etapele de dezvoltare, tomatele necesită anumite lucrări de îngrijire. Din momentul plantării răsadurilor în grădină, este nevoie de luarea unor măsuri de stimulare a creșterii, dar și de protecție a plantelor împotriva bolilor și dăunătorilor. Apoi, în fiecare etapă, se cere realizarea lucrărilor de îngrijire specifice.

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Plantare răsaduri

    Plantarea răsadurilor este prima lucrare de înființare a culturii. În țara noastră, perioada optimă de transplantare a răsadurilor în grădină este după data de 5 mai în Sud și după 15-20 mai în Nord și Centru. Temperatura din timpul nopții nu ar trebui să oboare mai jos de 7 grade Celsius, iar riscul de îngheț trebuie să treacă complet. În aceste condiții, răsadurile se pot planta fără probleme în spațiu deschis.

    Răsadurile de tomate se plantează la o adâncime mai mare decât cea inițială, astfel încât plantele să se dezvolte mai bine. Acest parametru diferă în funcție de înălțimea răsadului. Dacă se plantează la adâncimi mai mari, roșiile vor avea condiții bune de creștere datorită celui de-al doilea sistem radicular care se dezvoltă la baza tulpinii care va fi îngropată.

    După câteva săptămâni de la plantare, se completează golurile deoarece unele plante pot muri din cauza dăunătorilor, bolilor, condițiilor neprielnice etc.

    Citiți și: Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Mușuroitul tomatelor

    Mușuroitul tomatelor este o lucrare care se efectuează la culturile înființate în grădini, fără a se aplica la cele mulcite cu folie. În acest fel, se asigură dezvoltarea unor rădăcini puternice și bogate care vor ajuta la obținerea unor plante viguroase și productive.

    Operațiunea de mușuroire constă în adăugarea de pământ suplimentar la baza tulpinilor de tomate și formarea unui mușuroi. Efectuarea acestui procedeu se recomandă în momentul în care la baza tulpinii apar mici excrescențe (care se vor transforma în rădăcini). Prin acoperirea acestora cu pământ, se dezvoltă noi rădăcini care vor ajuta plantele mature să crească și să producă roșii.

    Citiți și: Mușuroirea tomatelor: când și cum. De ce este indicată

    Legarea tomatelor (foto: nature-and-garden.com)

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Legarea tomatelor

    Palisarea sau legarea tomatelor este o modalitate prin care plantele de tomate în creștere semideterminată se susțin. Aceste soiuri, precum și cere cu creștere determinată (care au înălțimi de peste 1,8 metri), au nevoie de susținere și pentru a preveni ruperea tulpinilor după apariția legumelor sau în urma unor vânturi puternice.

    Palisarea tomatelor este bună pentru cultură și pentru că previne apariția bolilor și simplifică procesul de administrare a tratamentelor – insecticide, acaricide, îngrășăminte etc.

    Citiți și: Legarea roșiilor: 5 metode de palisare a tomatelor

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Copilitul tomatelor

    Copilitul tomatelor se efectuează la soiurile de roșii cu creștere nedeterminată și semideterminată. Copilii sunt lăstarii care cresc la subsuara frunzelor de tomate și trebuie îndepărtați. Astfel, nu se va împiedica creșterea plantei mamă.

    De regulă, este indicat ca copilii să fie îndepărtați săptămânal pentru a împiedica creșterea excesivă care duce la un consum inutil de substanțe nutritive, în detrimentul fructificării plantelor.

    Citiți și: Copilirea roșiilor – operațiunea ce trebuie făcută pentru a evita pierderea a 20% din producție

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Defolierea tomatelor

    Desfrunzitul tomatelor presupune îndepărtarea frunzelor bazale ale plantelor. Frunzele care se îngălbenesc, se usucă sau care sunt mai vechi se îndepărtează cu grijă pentru a nu provoca răni pe planta mamă.

    Momentul în care se efectuează prima etapă a desfrunzitului este la două săptămâni de la plantare. Atunci, se elimină frunzele care ating solul și care sunt foarte aproape de sol. A doua procedură de desfrunzire se face după legarea celei de-a treia inflorescențe.

    În a treia etapă, desfrunzirea are loc atunci când prima inflorescență s-a pârguit.

    Citiți și: Defolierea roșiilor: când și cum se face la tomatele de grădină sau solar

    Cărnitul tomatelor (foto: bhg.com)

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Cârnitul tomatelor

    Cârnitul la roșii este lucrarea care se efectuează la tomatele de grădină, iar modul în care se face procedura diferă în funcție de soi. Cărnirea roșiilor presupune tăierea tuturor vârfurilor de creștere, lăsându-se doar 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de roșii. Această operațiune este importantă pentru ajută roșiile deja formate să se coacă mai repede.

    Grație acestei lucrări, nutrienții acumulați de plantă se vor duce spre roșii, nu spre creșterea vegetativă. Astfel, legumele se coc mai devreme.

    Citiți și: Cârnitul roșiilor: ce este și cum se face pentru a ajuta coacerea tomatelor

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Prășitul tomatelor și prevenirea arsurilor solare

    Prășitul roșiilor din grădină are rolul de a îndepărta crusta care se formează la suprafața solului. De asemenea, în acest fel se combat buruienile și se afână solul.

    Într-un sezon de vegetație se recomandă realizarea a 3-4 prașile.

    La tomate este importantă și protecția plantelor împotriva arsurilor solare. Arsurile solare grave duc la pierderea a până la 60-70% din recoltă.

    Citiți și: Ciupirea roșiilor. Când și cum se face corect

    Fertilizarea roșiilor (foto: tomatobible.com)

    Îngrijire tomate – lucrări la cultura de roșii. Fertilizarea, udarea și protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

    Fertilizarea foliară are loc în mai multe etape utilizând fertilizanți de bună calitate. Fertilizarea de bază are loc potrivit calendarului de fertilizare, iar pentru aceasta se folosesc produse granulate, hidrosolubile sau lichide de calitate superioară.

    Citește și: Fertilizarea roșiilor după plantare – recomandări

    Tratamentele pentru protecția culturii de tomate se realizează potrivit fenofazelor, cu ajutorul programelor tehnologice dedicate.

    De asemenea, la cultura de roșii se recomandă instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

    Citiți și: Graficul de udare a roșiilor: când, cât și cum irigăm tomatele încât să nu distrugem recolta!


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului