România introduce două subiecte ferbinți pe agenda UE: neonicotinoidele și ajutorul pentru fermele de animale
Oana Timar -România introduce, în premieră, două puncte importante pe agenda Consiliului de miniștri ai Agriculturii. Este vorba despre modificările propuse de țara noastră la legislația pentru utilizarea produselor pe bază de neonicotinoide, dar și de sprijinul, din fonduri europene, pentru achiziția de animale în fermele zootehnice, pentru creșterea efectivului. Ambele subiecte au fost anunțate anterior de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ca priorități imediate pentru sprijinirea fermierilor români.
Secretarul de stat Adrian Pintea va participa luni, în data de 27 mai, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care se va desfășura la Bruxelles, potrivit unui comunicat al MADR. Între punctele importante de pe ordinea de zi se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel: viitorul gestionării crizelor în agricultura UE – monitorizarea răspunsurilor deja furnizate şi noile măsuri avute în vedere, reflecții asupra prevederilor care pot fi luate în considerare, adoptarea unei revizuiri specifice a Politicii Agricole Comune, aspecte privind PAC 2023-2027.
Citiți și: Sprijin nou pentru crescătorii de animale care vor să își mărească efectivele
Două puncte importante ridicate de România în discuțiile Consiliului Agrifish de mai
Pe baza informațiilor furnizate de Comisia Europeană și de statele membre se va desfășura un schimb de opinii cu privire la situația pieței, un subiect recurent pe ordinea de zi a Consiliului, în special în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Printre punctele „Diverse” de pe ordinea de zi se numără următoarele:
- plasarea bunăstării animalelor în centrul următoarei agende a Comisiei Europene (delegația slovenă, în sesiune publică)
- simplificarea și reglementarea favorabilă inovării în sectorul agroalimentar (delegația daneză, în sesiune publică)
- indicarea pe etichetă a țării de origine pentru produsele alimentare (delegația germană în sesiune publică)
- carnivorele mari (delegația austriacă)
- achiziționarea animalelor de reproducție (delegația română, în sesiune publică)
- situația dificilă a producătorilor de fructe din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (delegația poloneză)
- utilizarea substanțelor neonicotinoide ca tratament al semințelor (delegația română, în sesiune publică)
- seceta severă din Cipru (delegația cipriotă, în sesiune publică)
- dublul standard de calitate a produselor alimentare (delegația slovacă, în sesiune publică)
Prin prezența oficialului MADR la reuniune, România asigură prezentarea poziției sale cu privire la subiectele aflate pe agenda discuțiilor, informează MADR.