• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Estimări: Recolta de cereale și oleaginoase din Ucraina ar putea ajunge la 73 de milioane tone

    Violina Gorcinschi -

    Recolta de cereale și oleaginoase a Ucrainei ar putea ajunge la 73 de milioane de tone, potrivit ministrului adjunct ucrainean al Economiei, Taras Kachka. Mai mult, politicianul a afirmat, recent, că producțiile din câmp ar putea fi și mai mari, apropiate de performanțele de anul trecut. Cu toate acestea, fermierii din sudul Ucrainei nu par să fie optimiști cu privire la recolte din cauza secetei și a altor condiții climatice nefavorabile.

    Ministerul Politicii Agrare din Ucraina a anunțat, luna trecută, că producția brută de cereale și oleaginoase din acest sezon s-ar ridica la 73 milioane de tone. Nu toți producătorii acestor culturi sunt de acord, declarând că lipsa ploilor, vântului și soarelui puternice ar putea compromite culturile. Urmarea care are loc deja e că fermierii vor începe recoltatul mai devreme în acest an, potrivit Kurkul.com.

    Recolta de cereale și oleaginoase din Ucraina, de 73 milioane de tone în 2024

    Estimările privind recoltele de cereale și oleaginoase din Ucraina din acest an se ridică la 73 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de Taras Kachka, ministru adjunct al Economiei și reprezentant al Comerțului Ucrainei în cadrul celei de-a zecea sesiuni a Comisiei interguvernamentale ucraineano-letonă pentru cooperare economică, industrială și științifică și tehnică, a raportat Ukrinform, citată de Agroportal.

    Citește și: Cote de import în UE pentru porumbul din Ucraina? Estimări privind recolta și piețele

    „Prognoza conservatoare este că recolta se va ridica la 73 de milioane de tone”, a menționat Kachka care și-a exprimat speranța că recolta ar putea fi mai mare decât această estimare, fiind mai aproape de ceea ce a fost anul trecut.

    „Anul trecut, au fost recoltate 79 de milioane de tone de cereale și culturi oleaginoase”, a amintit Kachka.

    În aprilie, Ministerul Politicii Agrare a anunțat că producția brută de cereale și culturi oleaginoase în Ucraina în 2024 se va ridica la aproximativ 74 de milioane de tone, dintre care aproximativ 52,4 milioane de tone sunt cereale și 21,7 milioane de tone sunt oleaginoase.

    Recoltele din sudul Ucrainei, afectate de lipsa ploilor (foto: urbalovesm.best)

    Recoltatul ar putea avea loc mai devreme

    Aceste estimări nu sunt, însă bătute în cuie, optimismul lui Kachka fiind infirmat de situația de pe „teren”. De exemplu, în sudul Odesei, fermierii așteaptă ploile și vor începe deja recoltarea orzului de la începutul lunii iunie, conform lui Serhiy Bodia, șeful FG „SIM-AGROYUG”, potrivit SuperAgronom.com.

    Fermierii au terminat de semănat porumbul, iar culturile de iarnă sunt acum în faza de înflorire, care se apropie deja de sfârșit.

    „Dacă nu va fi ploaie săptămâna viitoare, orzul riscă să nu formeze bob. Adică nu va fi de această natură. A plouat acum aproximativ o lună, dar avem vânturi și soare foarte puternic. Aici nu există nicio rezervă de precipitații de iarnă. Deși au fost ploi de primăvară anul acesta, această umiditate este neproductivă”, a spus Serhiy Bodia.

    Fermierul crede că recoltarea din 2024 va începe mai devreme.

    Citește și: Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

    „Plănuim să culegem orzul la începutul lunii iunie, în jurul datei de 10. Există grâu care și-a pierdut nivelul inferior de frunze. Vorbesc cu fermierii locali, unde sunt culturi dense și distanță îngustă între rânduri, sunt toate condițiile pentru dezvoltarea bolilor. Nu există potențial pentru o recoltă mare și oamenii nu doresc să investească în fungicide. S-a întâmplat ca agricultura să fie neprofitabilă în sudul Ucrainei. Se pot extrage 2,5-3 t/ha”, a mai precizat fermierul Serhiy Bodia.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului