• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Franța și Polonia vor monitorizarea mai atentă a producției de cereale ucrainene. Cele două țări au cerut Executivului comunitar, miercuri, pe 21 februarie, să se acorde o atenție mai mare la producția de cereale din Ucraina. Franța a cerut publicarea regulată a importurile de produse ucrainene care ar putea afecta piețele statelor membre, solicitare care a fost salutată de instituția europeană.

    Franţa este pe punctul de a convinge Uniunea Europeană să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, într-un moment în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

    Francezii, îngrijorați de importurile ucrainene (foto: asiafinancial.com)

    Două state membre vor monitorizarea mai atentă a producției de cereale ucrainene

    La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice, în mod regulat, informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

    Citește și: Statele UE au aprobat prelungirea scutirilor de taxe vamale pentru importurile din Ucraina

    La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

    Într-un moment în care ţările membre cer o mai bună gestionare a importurilor de produse alimentare din Ucraina, Comisia Europeană vrea să prelungească, pentru încă un an, scutirea de la plata taxelor şi cotelor pentru importurile de produse ucrainene. Însă intrările de produse ucrainene constituie un subiect delicat pentru ţara vecină Polonia, unde fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei, ceea ce a forţat Guvernul de la Varşovia să ceară ajutorul Bruxelles-ului pentru a calma tensiunile.

    Deşi cerealele ucrainene sunt autorizate doar să tranziteze prin Polonia în drum spre porturile de la Marea Baltică sau alte părţi din Europa, fermierii polonezi au cerut închiderea graniţelor şi pentru alte produse alimentare ucrainene, inclusiv zahăr şi fructe congelate. Fermierii polonezi susţin că multe din importurile de alimente sunt de calitate inferioară sau expediate ilegal.

    Citește și: Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE

    Sursele citate de Bloomberg susţin că Executivul comunitar a salutat propunerea Franţei de a monitoriza mai atent cerealele din Ucraina şi a confirmat că nu există planuri referitoare la prelungirea scutirii de taxe acordată Ucrainei, dincolo de 2025. În schimb, UE are de gând să negocieze cu Ucraina un acord reciproc de liberalizare a comerţului într-un moment în care UE analizează cererea Ucrainei de a deveni ţară membră.

    Miniştrii europeni ai Agriculturii urmează să se întâlnească luni la Bruxelles pentru a discuta modalităţile prin care să răspundă la actuala criză din sectorul agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării” Vremea în următoarele patru săptămâni. Ploi și temperaturi mai scăzute Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!”