• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermă model în accesarea fondurilor europene este scoasă la vânzare

    Oana Timar -

    O fermă considerată model pentru modul în care a valorificat fondurile europene și pentru tehnologia de cultură, se află acum scoasă la vânzare. Afacerea este localizată în județul Prahova se poate prelua la jumătate din suma care a fost investită din fondurile proprii și din finanțările nerambursabile.

    Exploatația scoasă în prezenta la vânzare a fost prezentată în spațiul public ca un model de succes, având o situație financiară bună și un profit de peste 300.000 de lei înregistrat în 2022 la o cifră de afaceri de 1,46 milioane de euro.

    ”Noi, acționarii, suntem implicați în cu totul alte proiecte. Noi nu suntem de specialitate și tot avem diverse discuții și opinii foarte diferite privind strategia pe termen lung și am decis că mai bine vindem. Ne dorim să vină cineva cu o viziune nouă și unitară. Ferma merge bine, nu aceasta este problema, noi avem contractată producția și pe anul acesta, nu aici am întâmpinat dificultăți ci, exact cum am spus, mai mult de opinii diferite privind strategia fermei. Avem discuții cu potențiali investitori, am primit oferte dar acum să vedem ce și cum se concretizează.  Investitiția a fost și pe fonduri europe, avem totul finalizat și funcțional de 3 ani dar și asta e una dintre probleme pentru că mai sunt 2 ani de monitorizare. Și uneori investitorii evită să se complice, deși noi avem totul în ordine. Avem certificare bio iar piața de desfacere nu este în această zonă o problemă. Noi avem deja producția contractată 90% printr-o cooperativă și vindem în mai multe supermarketuri. Totul este funcțional, cu schemă de personal, cu tot”, ne-a declarat unul dintre acționarii firmei.

    Afacerea cu legume bio este situată în Ceptura, județul Prahova, iar producția se obține în 30 sere a câte 600 de metri pătrați fiecare, formate din structură metalică inoxidabilă și folie profesională dublă cu inflatoare, climatizate, cu sisteme de irigații prin picurare, aspersie, inclusiv fertigare automatizate. Separat există și doua sere răsadniță betonate a câte 600 de metri pătrați, incluzând o camera de germinare, o mașină automată de însămânțare / producție răsaduri și un robot de altoit, având o capacitate maxima de 700.000 de răsaduri per serie.

    Ferma se vinde cu 1,5 milioane de euro

    În prezent, ferma ”Soi de Ceptura” este scoasă la vânzare și deși în plantație s-au investit trei milioane de euro, acum afacerea poate fi preluată la numai 1,5 milioane de euro.

    ”Este construit pe o suprafața de 6,16 hectare de teren intravilan în proprietate, fără sarcini, certificate integral pentru producția ecologică. Toate construcțiile au fost noi, finalizate la finele anului 2021, cu documentație completă și toate autorizațiile necesare, complexul beneficiind de post trafo propriu, generator de 170kva, sursă de apă la 120 de metri adâncime autorizată inclusiv pentru potabilitate, fose septice vidanjabile și 2 centrale termice independente de 1,5 MW fiecare, funcționând pe baloți de biomasă (combustibil extrem de ieftin și la îndemână în zonă, în raport cu orice altă sursă de energie), sistem CCTV și detecție la efracție cu bariere IR perimetrale și senzori în interior(autorizate la poliție, nu necesită paza umană), platforme și alei betonate/pietruite”, se arată în anunțul de vânzare.

    Parc complet de utilaje de producție și mașini

    Pe lângă partea de producție, complexul include și o hală metalică din panouri sandwich de 570 de metri pătrați, multifuncțională pentru spații administrative / vestiare / zona ambalare / procesare, o altă hală metalica din panouri sandwich multifuncțională de 460 de metri pătrați destinată depozitării și centralelor termice, o hală metalică cu tablă cutată de 119 de metri pătrați multifuncțională, plus construcțiile aferente utilităților (puț forat cu grup pompare, casă grup pompare apă irigații, casa grup pompare agent termic). În plus, societate dispune de utilaje aproape noi necesare oricărei activități în proprietate (tractor compact Pasquali 90CP, încărcător frontal cu braț telescopic multifuncțional Faresin 6.26, Freze, Plug, Mașina erbicidat 600l, motocultoare Pasquali, remorci, două dube izoterme de 3,5 tone, o autoutilitară izotermă, linie ambalare în caserole electrostivuitor, linie procesare legume semiautomată, linie automată de încărcare, căpuire, sterilizare borcane.

    ”În proprietate deține și un teren de 6.300 de metri pătrați cu acces la DN1B nefolosit momentan. Costul inițial al investiției a însumat 3 milioane de euro, parțial accesând fonduri europene, o investiție similară însumând la prețurile actuale peste 4 milioane de euro. Firma este membru într-o cooperativă axată pe produse ECO, având contracte ferme în derulare cu toate lanțurile de supermarketuri și un renume în piață. Se dorește preluarea integrala a afacerii, preferabil noul acționariat să fie format din rude de gradul 1, pentru următorii doi ani, în scopul menținerii integrale a punctajului inițial de la accesarea fondurilor UE, evitând orice fel de interpretări legislative”, se arată în anunțul de vânzare care mai menționează că toate activele sunt în proprietate, societatea neavând datorii sau sarcini de niciun fel.


    Te-ar mai putea interesa

    Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis