• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț

  Roxana Dobre -

  O familie de oieri din județul Sibiu reușește să își vândă produsele prin intermediul propriilor magazin. Poziționată cu vânzarea în cea mai cunoscută piață din municipiu, Piața Cibin, familia din Marpod reușește să ofere clienților săi cele mai proaspete produse, de la brânză, la carne și preparate din carne. Cel mai cerut produs este cotletul de berbecuț, au spus fermierii în cadrul unei vizite pe care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a făcut-o astăzi, luni – 27 mai, la exploatația lor.

  Ferma Baciu deține un efectiv de 1.700 de oi, dintre care 1.000 de ovine sunt mulse. Exploatația este situată în localitatea Marpod din județul Sibiu, iar viitorul afacerii sunt cei doi copii – un băiat și o fată, care urmează facultăți de profil agricol pentru a prelua și duce mai departe ce au început părinții.

  Citiți și: Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie

  Florin Barbu în ferma Baciu din județul Sibiu

  Ferma Baciu își vinde produsele doar prin magazine proprii

  Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a aflat de la Daniel Baciu, tânărul care duce mai departe tradiția familiei de creștere a ovinelor, cum funcționează ferma din localitatea Marpod.

  ”Avem un efectiv de 1.700 de oi-mamă din rasa preponderent Țurcană și am început să trecem pe Lacaune acum încet. Mai avem și aproximativ 100 de vaci din rasa Bălțată Românească, linia de carne și lucrăm 500 de hectare de teren din care 100 de hectare cultivate cu cereale pentru hrana animalelor. Avem miei la îngrășat, pe stabulație pe are îi finisăm pentru sacrificare și vânzare în magazinele proprii pe care le deținem în piața Cibin din Sibiu. Produsele le valorificăm doar prin magazinele noastre. Avem 300 de mieluțe fătate prin ianuarie-februarie pe care vrem să le oprim de prăsilă și încă 500 de capete tineret din care de asemenea vom opri, acolo sunt și Lacaune. Avem 1.000 de oi la muls pentru că din păcate atât ne permit oamenii, adică mai mult nu avem pe cine să aducem la muncă. Când înțarcă mieii avem 1.400-1.500 la muls dar nu ne permitem efectiv să mulgem atâtea și coborâm la 1.000 de capete”, i-a detaliat tânărul Daniel Baciu ministrului Agriculturii.

  Citiți și: Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie

  Familia Baciu din Sibiu, alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu

  Consumatorii au început să ceară cotlet de oaie

  Interesul românilor a început să crească când vine vorba despre produse din carne de oaie. Cotletul este unul dintre cele mai cerute preparate în magazinele familiei Baciu.

  ”În general cotletul (de berbecuț – n.r.) a început să se ceară, inclusiv avem clienți din partea restaurantelor care solicită de la magazinul nostru acest produs. La brânză am înregistrat Telemeaua de Sibiu IGP – Indicația geografică protejată și chiar încurajăm producătorii să procedeze la fel. Era bine să fi fost pe toată Transilvania dar este doar pe Sibiu. Încercăm să băgăm și rase specializate doar pe carne dar nu avem încă locurile necesare. Dar vom extinde magazinul și atunci vom produce și mai multă carne. Acolo vindem practic tot ce se obține de la oaie: urdă, caș, telemea, lapte și carne”, au mai spus producătorii.

  În ferma familiei Baciu planurile se extindere și creștere a efectivelor sunt în plină expansiune astfel că fermierii caută noi soluții pentru a produce materie primă pentru magazinul din județul Sibiu, unde cererea este mare. ”Ne pregătim o nouă strategie să fete și vara o parte dintre oi, să avem miei. Vrem să ne și extindem pentru că avem doi copii care au urmat Facultatea de Agronomie. Pentru finisare colaborăm cu o fabrică de la Cornățel unde ne facem cerealele noastre, le ducem porumbul și grâul și ne dau produsul finit”, a dezvăluit seniorul familiei Baciu, Ioan Baciu.

  La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a menționată că în România a crescut consumul de carne de oaie. ”Și așa cum spuneam la nivelul Uniunii Europene (UE) deținem 20% din consum, adică producția se face din carne de oaie din România”, a completat ministrul.


  Te-ar mai putea interesa

  Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri Antracnoza la castraveți. Semne, combatere

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă