Rapița cu investiții minime din ferma lui Fănel Pețanca
Oana Timar -Rapița cu cheltuieli minime este pariul cel mai riscand pe care l-a făcut în acest an agricol fermierul giurgiuvean Fănel Pețanca. În exploatația sa de la Pietrișu, agricultorul a fost la un pas să întoarcă rapița, însă în final a decis să o păstreze și acum se pregătește de recoltat.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Fănel Pețanca a vorbit despre riscul pe care și l-a asumat în acest an la cultura de rapiță. Aproape un sfert din cele circa 1.000 de hectare au fost semănate în toamnă cu această cultură.
”La mine în ultimii ani, rapița a fost o cultură de bază,c are ne-a adus satisfacții și care nu putea să lipsească în continuare. Am pariat, cu toată seceta care a fost, și am semănat, nu cât aveam planificat, mai puțin – avema planificate peste 300 de hectare, în final au fost în jur de 225 de hectare, și am luat decizia dacă să stric sau nu abia în primăvară. Rapița la venirea iernii nu avea nici două frunze adevărate, atunci răsărise. În prima jumătate a lunii ianuarie au fost și geruri noaptea, la -10 și -11 grade Celsius, care au afectat cultura, ea fiind mică, am pierdut din densitate. Dacă rămânea cum era în noiembrie, decembrie, avea o densitate mai bună. La final de ianuarie se pierduse poate un 30-40% din plante”, își amintește fermierul.
Până la finalul lunii martie, Fănel Pețanca nu a făcut nicio investiție în cultura de rapiță, cu excepția cheltuielilor de la semănat. ”Nu știam ce o să fie, de ce să fi făcut fertilizare, tratamente ca apoi să luăm decizia să o stricăm?!”, spune fermierul.
”La începutul lunii aprilie, am mers cu inginerul agronom angajat la fermă și cu niște băieți de la niște firme cu care colaborăm și ne-am plimbat ore bune prin cultura de rapiță ca să luăm decizia dacă o stricăm sau nu. De comun acord am zis că merită să încercăm, să vedem dacă merită să o lăsăm. Abia după 2-3 aprilie am făcut prima fertilizare, erbicidarea și așa mai departe. La momentul acesta sperăm să avem o supriză plăcută la recoltat. (…) La cum au crescut prețurile și văd că acest trend continuă, s-ar putea să scoatem cheltuielile și chiar un mic profit”, speră fermierul.
Grâul, cultura cu cele mai mici venituri în fermă
Fermierul din județul Giurgiu spune că dintre culturile de toamnă, rapița este singura care nu l-a dezamăgit, spre deosebire de grâu, unde doar cu 6 tone la hectar poate vorbi de profit: ”Prețul, față de cum era în februarie, acum este în creștere. Eu am făcut contract acum o săptămână la 97 de ani la mine în curte, cu livrare 15.06-15.07, grâu de panificație. La un 6 tone sunt speranțe să ai profit. La mine, în ultimii cinci, șase, șapte ani de zile, grâul a fost cea mai slabă cultură din punct de vedere al veniturilor, dar trebuie să îl pui pentru rotația culturilor și acum am crescut și suprafața. La grâu merg în procent de 70% pe soiuri românești”.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Fănel Pețanca – Fermier din județul Giurgiu (22.05.2024)