• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fănel Pețanca, fermier: Strategia mea nu este să am cele mai mari producții, ci să am profit la hectar

    Oana Timar -

    Încă de acum doi ani, de când prețurile inputurilor agricole au început să crească simțitor, fermierul Fănel Pețanca din județul Giurgiu a decis să își schimbe strategia în fermă. A redus cheltuielile la hectar, având grijă să nu afecteze producția. Agricultorul care lucrează circa 1.000 de hectare spune că nu îl mai încântă producțiile foarte ridicate, ci cele care îi aduc cel mai mare profit per hectar.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, fermierul Fănel Pețanca spune că, în ciuda reducerilor aplicate în fermă, cifrele afacerii sale nu au avut de suferit. ”La mine chibzuiala a început de acum doi ani, de când prețurile la inputuri au explodat, de atunci polica mea principală în domeniul cheltuielilor a fost chibzuința. Am încercat să fiu foarte chibzuit, am încercat să fac o tehnologie care să nu efecteze producția. Depinde de fiecare fermier și fiecare fermă ce strategia aplică. La mine strategia nu este să am cele mai mari producții, cu cele mai mari cheltuieli. La mine, politica mea în domeniul mamangementului fermei este să fie profit pe hectar. Cu cât este mai mult profit, cu atât mai bine. Am încercat acolo unde am putut să tăiem o parte din cheltuieli, chiar dacă a implicat poate o producție mai mică, dar care, per total, a dat un profit satisfăcător din punct de vedere al meu, am considerat că a fost rentabil, am aplicat acea strategie și în final s-a dovedit a fi o carte câștigătoare. Per total, în toți acești ani, veniturile firmei nu prea au avut de suferit, inclusiv profitul”, a spus fermierul ce administrează societatea Transrapid din localitatea Găujani, sat Pietrişu.

    De la 3-4 tratamente la grâu, la maxim două

    Concret, o parte din economiile făcute au fost pe partea de tratamente aplicate culturii de grâu. ”Unde am putut să fentăm tehnologia, am fentat-o. Concret, dacă în general la grâu mergeam pe 3-4 tratamente, anul trecut, la grâu, am făcut doar două tratamente. Anul acesta, pe vreo 380 de hectare avem o parte din suprafețe cu două tratamente, o parte cu un singur tratament. Deja floarea a căzut la momentul acesta la care vorbim, deja grâul a început să fie în ceară și nu avem nicio boală până la ora actuală și sperăm să nu apară. Din punct de vedere al sănătății plantei, ea se prezintă foarte bine, cu un spic foarte bine dezvoltat, ceea ce ne dă speranță la o producție destul de bună, mult mai mare decât cea de anul trecut. (…) Cheltuielile, una peste alta, sunt ceva mai mici decât anul trecut”, a exemplificat fermierul.

    Fertilizarea a fost redusă cu 40-50%, dar nici ploi n-au prea fost

    O mare economie a fost făcută pe partea de fertilizare unde Fănel Pețanca a decis să reducă din toate cantitățile aplicate la hectar, mai ales că în zona sa au scăzut drastic și cantitățile de apă căzute la hectar. ”Noi acum facem cam aceleași producții cu o fertilizare maxim 60% din ce dădeam înainte. Media de bază este la 50%. Am redus din start din cauza prețurilor mari și am avut surpriza după primul an să vedem că, cu toate că am dat undeva la un 50-60% din cât dădeam înainte, producția să nu sufere. Vorbim de fertilizare indiferent cu ce, la modul general – complexe, azotat, uree. S-a redus la un 50%, maxim 60%, dar producțiile au fost în general la fel. Dacă stăm să ne gândim bine, la un an cum a fost anul trecut și chiar și acum doi ani, când precipitațiile nu au mai fost la valori normale în zona noastră, nici nu se impune să dai o cantitate mare de îngrășăminte pentru să atunci nu-i mai facei bine plantei, îi faci rău”, a explicat Pețanca.

    Reducerile aplicate în ferma din județul Giurgiu au avut în vedere condițiile meteo, mai ales că exploatația nu are niciun hectar irigat. În plus, culturile au fost atent monitorizate, iar acum Fănel Pețanca are în vedere achiziția unei drone care să îl ajute să vizualizeze mai bine culturile din câmp pe tot parcursul evoluției lor. ”Când ai o solă de peste 100 de hectare este foarte greu să o monitorizezi. Te plimbi pe margini, dar nu poți merge când e cultura avansată. Așa, dai drumul unei drone și vezi. Eu la diferite lucrări, pur și simplu merg cu mecanizatorul în tractor, în autopropulsată și așa văd ce este și la mijlocul solei, cum se prezintă cultura, dacă planta este dezvoltată la fel ca pe margini. Așa culeg informație și stabilim strategia în continuare”, a spus fermierul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Fănel Pețanca – Fermier din județul Giurgiu (22.05.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”