• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul zaharat românesc va apărea în piețe la mijlocul verii. Gabi Corodeanu: ”Culturile se prezintă acceptabil”

    Roxana Dobre -

    Porumb zaharat în piețe. În timp ce fermierii care produc porumb dulce îngrijesc culturile în câmp, pe piață au apărut primii știuleți vânduți la bucată. Este vorba fie de marfă de import, fie de cantități limitate, produse în solar, ne-a declarat Gabi Corodeanu, cultivator de porumb zaharat din localitatea Tamași, județul Bacău.

    Primul porumb zaharat românesc va apărea pe piață la începutul lunii iulie, în prezent pe tarabe fiind doar cel din import sau produs în cantități mici în solarii. Gabi Corodeanu, cunoscut producător din Tamași, județul Bacău a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în acest an producția va fi mai mică dar piața porumbului zaharat a înregistrat un interes major și din partea altor producători care vor să aloce suprafețe în ferme pentru această cultură.

    Citiți și: Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local

    Gabi Corodeanu produce an de an porumb zaharat pentru piața internă

    Porumbul zaharat de pe tarabe, din solarii. Din câmp – de la începutul lunii iulie

    În Piața Obor din București, porumbul zaharat se vinde cu aproximativ 6 lei bucata. Ceea ce este acum pe piață însă este produs în solar sau vine din import, după cum ne-a precizat Gabi Corodeanu.

    ”La noi în zona Moldovei spre exemplu mai durează o lună pe zile până ies cu cel din câmp.  Deocamdată culturile se prezintă acceptabil să spun așa dar faptul că a fost frig în primăvară a ținut porumbul zaharat pe loc foarte mult. Noi nu cultivăm în solar, doar în câmp de aceea trebuie să ne pliem condițiilor meteorologice așa cum vin. Și din păcate perioade rece și chiar de îngheț din primăvară nu a dat voie culturii să se dezvolte așa cum ar fi trebuit. Într-adevăr în zona de sud e mult mai avansat porumbul zaharat, de fapt toate culturile sunt mai avansate dar nu se pune problema ca cel de pe tarabe să provină din câmp ci clar din solar. Eu preconizez că ieșim undeva după 10-15 iulie cu porumbul pe piață”, a spus producătorul.

    Citiți și: Profesorul căruia nu-i este rușine să vândă în piață: ”De la porumbul dulce am un profit de 5.000 de lei/ha”

    Frigul din această primăvară a luat din ”avântul” culturii de proumb zaharat astfel că această cultură a stagnat din cauza lipsei căldurii. ”Ca producție eu cred că primul cules o să fie mai slăbuț, după care seriile următoare își va intra cumva în normal. Vom vinde la bucată, probabil atât engros cât și endetail. În privința prețului nu am făcut o estimare trebuie să vedem cum va fi piața la momentul respectiv dar spre exemplu am văzut pe un grup de profil că se discută de 4 lei/bucata la engros în piața Pucheni. Dar vom vedea la acel moment”, a mai spus producătorul Gabi Corodeanu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    A crescut interesul pentru cultura de porumb zaharat

    În ferma lui Gabi Corodeanu s-a păstrat suprafața cultivată cu prumb zaharat dar producătorul spune că a sesizat un interes major și a altor fermieri pentru a aloca suprafețe în câmp sau solarii pentru această cultură.

    ”Noi am păstrat suprafața cultivată cu porumb zaharat dar în piață a crescut și interesul altor legumicultori ceea ce înseamnă că oferta de porumb zaharat romnesc va fi mai bogată. Chiar după popularitatea să spunem pe care am obținut-o după articolele din Agrointeligența am fost sunat de foarte mulți legumicultori care erau interesați de cultura asta și probabil că o să fie o ofertă mai mare pe piață. Și interesul cumpărătorilor a rămas constant, am fost sunat chiar înainte de un fost client care participă la târguri, festivaluri, bâlciuri și era interesat deja dacă am porumb de anul trecut, congelat și era interesat când ieșim cu cel proaspăt. Noi l-am terminat și pe cel congelat în luna decembrie, am terminat atunci ce aveam de dat iar acum vedem cum se va concretiza cultura și în acest an”, a mai subliniat agricultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații