• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizie astăzi: Suprafețele afectate de secetă scapă de penalizările pentru subvenții

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a adoptat o comunicare care clarifică utilizarea forței majore și a circumstanțelor excepționale în sectorul agricol din UE în cazul unor fenomene meteorologice imprevizibile și extreme. Comunicarea face parte din pachetul de reducere a sarcinii administrative pentru fermierii din UE.

    Comisia Europeană a informat astăzi, joi – 30 iunie printr-un comunicat că a aprobat o comunicare prin care se clarifică utilizarea forței majore și a circumstanțelor excepționale pentru sectorul agricol al UE în cazul unor fenomene meteorologice extreme și imprevizibile. Conform sursei citate, aplicarea acestui concept va fi decisă de statele membre pe baza dovezilor relevante și respectând legislația agricolă a Uniunii.

    Citiți și: Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Suprafețele afectate de secetă sau inundații, ar putea scăpa de penalizările APIA

    Conform sursei citate, conceptul de ”forță majoră” permite fermierilor care nu au putut să-și îndeplinească toate cerințele pentru subvenții din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile (cum ar fi secete severe sau inundații) să nu piardă sprijinul PAC. Aplicarea acestui concept este decisă de statele membre pe baza dovezilor relevante și respectând legislația agricolă a Uniunii.

    Comunicarea de astăzi clarifică faptul că forța majoră se poate aplica tuturor fermierilor care lucrează într-o zonă delimitată care este afectată de dezastre naturale sau de evenimente meteorologice grave și imprevizibile. Aceasta înseamnă că fermierii aflați în zona afectată nu vor trebui să completeze cereri individuale sau să ofere dovezi pentru îndeplinirea condițiilor de forță majoră. Acest domeniu de aplicare extins va reduce sarcina administrativă pentru fermieri și autoritățile naționale, facilitând astfel un răspuns rapid din partea statelor membre, notează CE.

    Citiți și: Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri

    CE: Cazurile de forță majoră se pot baza pe datele satelitare

    În comunicare sunt stabilite condiții pentru a permite prezumția că toți fermierii aflați într-o zonă delimitată sunt acoperiți de forță majoră. Statele membre vor trebui să confirme apariția unui dezastru natural grav sau a unui eveniment meteorologic grav și să delimiteze aria geografică care a fost grav afectată de eveniment și ale cărei consecințe nu au putut fi prevenite. Pentru această delimitare, statele membre se pot baza, de exemplu, pe datele satelitare ale zonei în cauză, fără a fi nevoie de date specifice prin satelit la nivelul exploatațiilor individuale. Pentru anumite tipuri de evenimente, administrațiile naționale vor lua în considerare și factori suplimentari, cum ar fi tipul de sol sau tipul de culturi cultivate, pentru a defini populația afectată fără a fi necesară verificarea individuală. Acesta ar putea fi cazul, de exemplu, în cazul înghețului care poate să nu afecteze toate culturile în același mod, sau al precipitațiilor continue, care pot avea efecte diferite asupra zonelor în pantă, sau al solurilor cu capacități diferite de reținere a apei.

    Cu toate condițiile îndeplinite, clarificarea de astăzi scutește autoritățile de necesitatea unei evaluări de la caz la caz. Comisia rămâne în contact cu statele membre pentru a oferi orientări juridice ori de câte ori este necesar.

    Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură a transmis că la nivelul CE s-a  muncit din greu pentru a răspunde preocupărilor fermierilor pentru mai puțină birocrație și mai multă flexibilitate. ”Agricultura este una dintre profesiile cele mai expuse schimbărilor climatice și consecințelor acesteia. Cu evenimente climatice extreme neprevăzute, fermierii riscă să piardă tot ceea ce au lucrat. Clarificarea noastră de astăzi aduce certitudinea că ei ar putea în continuare să-și primească plățile PAC, chiar dacă nu își pot îndeplini toate obligațiile obișnuite. Nu este nevoie de îngrijorare suplimentară atunci când cineva se confruntă cu dezastre naturale dramatice”, a spus Wojciechowski, conform comunicatului CE.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații