• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Rapiței – Marghita 2024. Peste 60 de hibrizi au făcut spectacol în câmp!

    Daniel Befu -

    Ziua Rapiței de la Marghita, județul Bihor, a reunit și în acest an sute de fermieri din nord-vestul țării. Organizat în mod tradițional de companiile Agrotex Carei, Agroind Cauaceu și Promat Tășnad, evenimentul a pus în competiție peste 60 de hibrizi de la cele mai cunoscute 10 companii ce furnizează semințe pentru fermierii români. Agricultorii prezenți în platformă au analizat atent loturile pentru a le compara cu genetica pe care o au acasă, în ferme, astfel încât către finalul verii să ia cea mai bună decizie privind rapița pe care o vor semăna în acest an.

    Adrian Lăța alături de inginerul Radu Jolța

    Loturile de la Ziua Rapiței – Marghita 2024 au arătat spectaculos, un rol important avându-l și cantitatea de precipitații, care în anumite zone a fost deficitară.
    Chiar dacă mai este circa o lună până la recoltare, în câmp s-au putut face din ochi primele estimări de producție.

    ”Eu cred că organizăm acest eveniment ca un fel de școală, în care ne dorim să aducem toate noutățile în cultura rapiței, pe piața de hibrizi, de tehnologii, eu cred că este un eveniment important și pentru toți furnizorii noștri, eu le mulțumesc pentru prezența lor alături de noi și pentru sprijinul pe care ni-l acordă. Comparativ cu alte zone din România, nivelul de precipitații pe județele Bihor și Satu Mare a fost unul satisfăcător, culturile arată promițător și prin prisma prețurilor care sunt astăzi la rapiță și grâu în special, eu cred că va fi un an, pentru fermieri, mult mai bun decât anii trecuți”, ne-a declarat Adrian Mircea Lăța, Administrator Agrotex Carei.

    Antreprenorul speră ca producțiile din 2024 să îi ajute pe fermieri să recupereze din pierderile produse de deficitul de precipitații ani anii anteriori. ”Probabil că nu vor recupera toate pierderile din atâția ani de zile, dar din punctul meu de vedere, piața va merge pe un echilibru, va merge pe o normalitate în care cred eu, va reveni la situația de cum 3-4 ani de zile, când, repet, a fost un echilibru între prețul de cost și prețul de valorificare a cerealelor, deci eu cred că putem să ne uităm un pic mai optimiști decât până anul trecut la ceea ce urmează în agricultură”, a afirmat Adrian Lăța.

    Ing. Radu Jolța

    Platformă cu 62 de hibrizi de la 10 companii de semințe

    Despre platorma de rapiță de la Marghita am vorbit cu dr. ing. Radu Jolța, director general al Vestagrar și consultant pentru Agrotex Carei. ”Sunt prezente 10 companii de pesticide, 6 companii cu îngrășăminte atât solide cât și foliare și 7 companii cu utilaje agricole. În platformă avem 62 de hibrizi, de la cele zece companii, sunt hibrizi care, majoritatea, sunt în producție și sunt hibrizi consacrați, dar fiecare companie are și 2-3 hibrizi noi cu care vrea să intre pe piață. La eveniment sunt prezenți aproximativ 600 de fermieri acum în platformă, din județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Arad și Alba”, ne-a spus inginerul agronom.

    La acest moment este dificil de prognozat o producție medie pentru rapița din ferme, mai ales că agricultorii au încercat să facă economii și o mare parte au fertilizat foarte puțin sau chiar deloc în toamnă. ”S-a fertilizat târziu, mulți nu au fertilizat din tomnă. S-au ales în multe situații produse mai ieftine cu o substanță activă care în unele cazuri, la o mai mare presiune a bolilor și dăunătorilor nu au eficacitatea dorită, ceea ce face ca producțiile să fie foarte fluctuante, deci vor fi producții probabil de la 1.500 la 4.000 de kg/ha cu tehnologie perfectă, care au investit în culturi, care au fertilizat, fiindcă cheia în acest an este fertilizarea. Fiind o secetă puternică în primăvară, la cine nu a fertilizat în prima parte a lunii februarie, să zicem cel puțin cu doza cu care avem voie, cele 50 de kg de substanță activă, diferențele de producție pot fi și de 1.000-1.500 de kg/ha”, a apeciat Radu Jolța.

    Chiar dacă la acest moment prețul rapiței este la un nivel mai ridicat, inginerul le recomandă fermierilor să fie precauți si să nu uite că în piață se fac mereu presiuni independente de ceea ce avem, ca situație, pe plan local. ”La nivel european, condițiile sunt foarte dificile, Ucraina, Rusia, că și ei fac presiune mare pe piață, în partea de sud este secetă accentuată. Vestul Europei, Polonia, Germania, Franța, au avut temperaturi foarte scăzute în luna aprilie, când era rapița înflorită, ceea ce face ca previziunile ca producție să fie mici și interesul traderilor pentru cultura rapiței cât și pentru cultura grâului este mare, ceea ce face ca prețurile să crească semnificativ în ultimele, să zic, 4-6 săptămâni”, a explicat Jolța.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal