• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ferma de familie pe model belgian: 83,5 hectare de teren și 113 vaci

  Violina Gorcinschi -

  Ferma de familie pe model belgian se bazează pe munca membrilor familiei care reușesc să își asigure traiul fără a deține mii de hectare sau sute de animale. Cu prilejul evenimentului organizat de DG Agri la Bruxelles, seminar pe tema „Situația agriculturii înainte de alegeri” și vizite în teren la ferme, desfășurat pe 28-29 mai, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a pătruns în comunitatea agricolă belgiană și a văzut viața la fermă din perspectiva fermierilor belgieni.

  În Belgia predomină fermele de familie. Există o tradiție prin care urmașii preiau unitățile agricole de la părinți și le dezvoltă mai departe, pentru bunăstarea familiei și a comunității. Totuși, nu este o muncă ușoară. De obicei, de toate activitățile se ocupă doar membrii familiei, volumul de muncă poate fi foarte încărcat, iar veniturile nu se ridică la nivelul eforturilor. Totuși, cu dedicare și lucru în echipă, fermele reușesc să se dezvolte. Un exemplu bun este familia Godfriaux, la care lucrează Stephane și Carine Godfriaux, fiul lor Matteo, ocazional fiica lor și unde își cresc și nepoții. Aceștia sunt susținuți și de Faircoop, cooperativă la care s-au alăturat și unde își vând laptele.

  Ferme de la Seigneurie – efectiv de vaci

  Ferme de la Seigneurie, moștenire de familie

  Ferme de la Seigneurie este o fermă de familie, situată în apropierea Bruxelles-ului, în prezent, condusă de Stephane și Carine Godfriaux, muncă în care sunt implicați și copiii lor. În 1995, Stephane a preluat gestionarea a 38 de hectare de pământ de la socrul său și, cu alte 30 de hectare primite de la tatăl său, el și soția sa au devenit proprietarii fermei La ferme de Seigneurie care s-a alăturat cooperativei Faircoop. De atunci, unitatea agricolă s-a extins la 83,5 hectare, unde se cultivă predominant plante furajere.

  Stephane și Carine au patru copii, toți implicați în agricultură în regiune. Fiul cel mare, Matteo, în vârstă de 22 de ani, locuiește și muncește la fermă, urmând să preia conducerea acesteia de la părinții săi în viitor.

  Citește și: Bruxelles-ul a pus ochii pe subvențiile încasate de fermele mari din România

  Stephane Godfriaux obține producții mari de lapte la fermă

  Ferme de la Seigneurie: peste 300.000 de litri de lapte pe an

  Familia Godfriaux are în grijă un efectiv de 113 vaci, din care 51 de vaci din rasa Normandă și Jersey, 4 din rasa Albastră Belgiană, iar restul sunt viței.

  Vitele sunt scoase la păscut, pe cele 21 de hectare de pășune, din luna aprilie până în luna octombrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat și anul acesta, din cauza ploilor. Producția totală de lapte la ferma Seigneurie este de 300.000-350.000 litri/an.

  Pe suprafața de teren agricol de la Ferme de la Seigneurie se cultivă următoarele:

  Ferme de la Seigneurie – cultura de legume a lui Matteo (foto: Facebook Fairebel)

  La fermă muncesc, permanent, trei persoane, Stephane și Carine, dar și fiul lor, Matteo. În sezonul de semănat și recoltat, aceștia primesc ajutor de la o firmă specializată.

  Citește și: Cum se vede agricultura de la Bruxelles, înainte de alegeri? Impresii de la seminarul „Situația agriculturii înaintea alegerilor europene”

  Magazinul fermei valorifică laptele prin înghețată și iart de casă

  Pe teritoriul fermei se poate găsi și un magazin, unde familia vinde zilnic, între 17:00 și 19:00, înghețată și iaurturi de casă și căpșuni, roșii și cartofi din producția lui Matteo. De asemenea, Matteo participă cu vacile sale la competiții.

  În viitor, familia Godfriaux plănuiește să extindă clădirile de pe teritoriul fermei și să modernizeze unitatea de muls care datează din 1976.


  Te-ar mai putea interesa

  ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă