• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bruxelles-ul a pus ochii pe subvențiile încasate de fermele mari din România

    Violina Gorcinschi -

    Discrepanța de subvenții între fermele mici și mari, în atenția Bruxelles-ului. Cu ocazia seminarului ce a avut loc în această săptămână, marți – 28 mai, la sediul Comisiei Europene, reprezentanții instituției au vorbit cu jurnaliștii din agricultură despre viitorul unei distribuții echitabile a subvențiilor pentru toți fermierii UE.

    Distribuția subvențiilor în cadrul agriculturii europene, precum și modul în care este realizată, este un subiect mult discutat la Bruxelles. România face parte dintre țările care ies în evidență prin discrepanța mare între ajutoarele primite de către fermele mari și fermele mici. Este bine să ne amintim că la actuala PAC s-a introdus o plafonare voluntară a plăților directe pe fermă, de 60.000 de euro, însă puține state au ales să o aplice (Bulgaria este una dintre ele). În acest caz, nu depinde doar de Comisia Europeană adoptarea acestei soluții, ci și de deciziile individuale ale statelor. Cert este că acest subiect va fi unul prezent la masa discuțiilor pentru următoarele reforme PAC, potrivit oficialilor din cadrul Comisiei Europene.

    În cadrul seminarului cu tema „Situația agriculturii înainte de alegerile europene – Cum poate PAC aborda provocările fermierilor”, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni, marți – 28 mai, la sediul Comisiei Europene, s-a discutat și despre problema discrepanței între ajutoarele primite de către fermele mari și mici în cadrul UE, de actualitate în cazul României. Oficialii de la Bruxelles au subliniat faptul că sunt conștienți de această situație din România și au afirmat că va fi abordată în următoarele reforme, fiind una dintre prioritățile legate de viitorul agriculturii UE.

    Comisia Europeană – discuții despre sectorul agricol

    Diferența privind suportul pentru fermele mici și mari, prioritate pentru următorul PAC

    Întrebarea echității și corectitudinii în distribuția subvențiilor a fost adresată în fiecare reformă legată de agricultura UE, însă nu a fost una care a avut un impact semnificativ în toate statele. Cu toate că această problemă nu a fost adresată în Consiliul Agrifish, a fost permanent prezentă în negocierile privind Cadrul financiar multianual, față de care reprezentanții unor state au fost reticenți cu privire la plafonare, din cauza tradiției fermelor foarte mari din țară și a îngrijorărilor că ar putea dezechilibra sectorul.

    Citește și: Cum se vede agricultura de la Bruxelles, înainte de alegeri? Impresii de la seminarul „Situația agriculturii înaintea alegerilor europene”

    Această situație s-ar putea schimba în viitor, potrivit reprezentanților Comisiei Europene, având în vedere potențialii candidați care vor succeda la conducere. Oficialii UE au declarat că asigurarea unui sector agricol în care fermierii să aibă șanse egale, indiferent de mărimea unităților agricole, va fi în programul viitoarelor reforme. Aceștia au punctat că au un start bun, menționând cele 20 de miliarde redistribuite către fermele mici și mijlocii.

    Reprezentanții de la Bruxelles sunt conștienți că România este una din țările în care este prezent fenomenul  opusurilor extreme: există un număr mare de ferme mici care dețin o mică parte din terenurile agricole și un număr mic de ferme foarte mari care dețin în jur de 70-80% din suprafețele arabile.

    Citește și: Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!