• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Luna iunie – cea mai ploioasă. Precipitații anunțate la începutului verii

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă ploi în prima lună de vară, pentru dezvoltarea culturilor. Meteorologii au emis estimările pentru luna iunie punând accent pe faptul că din punct de vedere al precipitaţiilor, luna iunie este cea mai bogată în ploi dintre toate lunile anului.

    ANM arată în prognoza privind caracterizarea climatică a lunii iunie că prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, luna iunie fiind, de altfel, cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului.

    Citiți și: Vremea se schimbă radical. Zonele din țară unde în weekend vor fi peste 30 de grade Celsius

    Ploi în luna iunie

    Luna iunie – cea mai bogată în ploi din toată perioada anului

    Conform ANM, aspectul instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecțiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed și aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente.

    Din punct de vedere al precipitațiilor, luna iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului. Din datele înregistrate în perioada 1961–2023 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2023) din luna iunie sunt mai mici de 50 mm doar în jumătatea de est a Dobrogei. Acestea sunt cuprinse între 50-75 mm în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei, şi local, în Transilvania. Precipitațiile medii multianuale se situează în intervalul 75-100 mm în zonele de deal și podiș din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana. În zonele subcarpatice și cele montane joase, precipitaţiile medii multianuale sunt cuprinse între 100-125 mm. În zona montană înaltă din Carpații Meridionali, Occidentali și din nordul Carpaților Orientali acestea depăşesc 150 mm.

    Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011. În topul anilor cu cele mai ploioase luni iunie se află: 2020, 2018, 2010, 1974, 1969 etc. Totodată, în topul anilor cu cele mai secetoase luni iunie se regăsesc: 2022, 2003, 2000, 1987, 1968 etc.

    Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice din România, este 204,0 mm, înregistrată la staţia meteo Calafat, în 3 iunie 1940.

    Citiți și: Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe

    Unde va ploua în luna iunie – prognoza ANM pe patru săptămâni

    Conform progozei de specialitate emise de ANM pentru luna iunie, ploile nu vor lipsi în prima lună devară dar vor fi și intervale excedentare. Astfel, în intervalul 3 – 10 iunie, regimul pluviometric va fi deficitar în sudul, estul și centrul teritoriului și excedentar în rest.

    Pentru intervalul 10 – 17 iunie, meteorologii prognozează că cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării.

    În săptămâna 17 – 24 iunie, regimul pluviometric va fi ușor deficitar în majoritatea regiunilor. Iar în intervalul 24 iunie – 1 iulie, regimul pluviometric va fi apropiat de cel specific pentru această perioadă în jumătatea de est a teritoriului și ușor deficitar în rest.

    Cât de cald va fi în luna iunie

    În privința temperaturilor, ANM estimează că în săptămâna 3 – 10 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări, îndeosebi în regiunile sudice și estice.

    De asemenea, în intervalul 10 -17 iunie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice specifice acestei săptămâni în toată țara, mai ales în regiunile sudice și estice.

    În perioada 17 – 24 iunie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări. Conform aceleiași prognoze, în săptămâna 24 iunie – 1 iulie, mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.

    Meteorologii mai notează că temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42,0 ºC, înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938. Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918 (tabelul 2). La staţiile meteorologice BucureştiAfumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maximele absolute sunt de 39,8 ºC şi respectiv 39,0 ºC, ambele înregistrându-se în data de 26 iunie 2007.

    ANM menționează că în data de 26 iunie 2007 s-au înregistrat maxime absolute la 48 de staţii meteorologice, acestea fiind, în general, peste 34 ºC. Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33 ºC, au fost: 2019, 2002, 2000, 1987, etc. În topul anilor cu cele mai calde luni iunie se află: 2022, 2019, 2012, 2007, 2003, 1964 etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!