• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer Guvernului despăgubiri de secetă de 2.500 de lei la hectar

    Oana Timar -

    Fermierii cer Guvernului despăgubiri de secetă de minim 2.500 lei/ha pentru culturile calamitate 100%. Printr-o adresă transmisă premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, organizațiile care formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare propun, în contextul din acest an, ca soluție pe termen scurt, ”acordarea de ajutoare doar acolo unde seceta pedologică severă și arșița atmosferică a fost și este un fenomen foarte intens”.

    ”Ne dorim menținerea eliberării proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole începând cu procentul de afectare de 30%, dar pentru că nu sunt sume de bani disponibili pentru acoperirea tuturor acestor daune, solicităm sprijinirea financiară a fermierilor ai căror culturi de toamnă și/sau primăvară sunt calamitate în procent de peste 70% raportat la productia medie națională a ultimilor 5 ani. Sunt zone în țară unde producția medie în ultimii 5 ani a fost de 1 tonă la Grâu și Porumb, iar pentru cei mai afectați ar reieși conform legislației că la 400-600 kg producție, nu au fost afectați mai mult 40-50% conform coloana 7 (Producţia medie pe 5 ani anteriori (kg/ha) din Anexa 4 la Procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, deși realitatea este că ei au fost afectați în proporție de 90%). Pentru ca aceștia să își poată continua activitatea este nevoie de ca despăgubirile/compensațiile pentru seceta pedologică severă și arșița atmosferică să acopere minim 50-60% din cheltuielile totale(directe+indirecte) efectuate și să fie încasate de fermieri până la 31.08.2024, pentru anul agricol 2023-2024”, se arată în adresa AAC.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă

    Floarea-soarelui afectată de secetă (foto: Nicu Mușat)

    Sumă minimă de 2.500 de euro la hectar pentru culturile calamitate integral

    Conform analizei făcute de asociațiile din sectorul agricol, suma minimă de care au nevoie fermierii ”pentru a putea continua activitatea este de minim 2500 lei/ha pentru procent de 100% cultura calamitată, calculat corect, fără formule diminuatoare precum cea din trecut”. AAC solicită reglementarea acestor despăgubiri și alocarea sumelor necesare până pe data de 31 august, termenul până la care fermierii pot solicita evaluarea pierderilor la culturile agricole înființate în toamnă.

    ”Ca soluție pentru anul de recoltă 2025 propunem ca începând cu 11 iunie să se organizeze întâniri comune cu toți actorii implicați (MADR – inclusiv AFIR și
    APIA, ASF, Consiliul Concurenței, Asociația Asiguratorilor, Asociațiile de Fermieri si Cooperative, Brokeri, Reasiguratori, ANM etc) și să se pună bazele creării, aprobării și implementării actului normativ pentru a se scoate la licitație inițial pentru perioada 2025-2027 si ulterior 2028-2034 o asigurare completă pentru toate terenurile înregistrate la APIA (circa 9 milioane de ha) care să acopere inclusiv seceta pedologică severă și arșița atmosferică și să fie decontabilă pe actuala DR 31. Contribuția la aceasta să fie 3% din partea fermierilor+contribuția statului român (care oricum ar fi mai mică decât echivalentul despăgubirilor care se acordă și asigură în plus predictibilitatea și stabilitatea sectorului)”, se mai arată în adresa AAC, structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România –  LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

    Citiți și: Înștiințări la primărie pentru culturile afectate de secetă – termen limită pentru fermieri


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului