• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cel mai mare depozit de cartofi din România a fost inaugurat în județul Harghita

  Roxana Dobre -

  Cel mai mare depozit de cartofi din România a fost inaugurat recent în județul Harghita. Investiția ocupă o suprafață de 45.000 mp, iar capacitatea maximă de depozitare este în prezent de 22.500 de tone la care se vor adăuga spații pentru alte 3.500 de tone, investiție ce este momentan în lucru. În faza actuală de dezvoltare, au fost construite în total șase celule cu o capacitate maximă de depozitare de 3.750 de tone fiecare.

  Noul depozit de cartofi care este amplasat în localitatea Joseni, județul Harghita, aparține firmei Via Agro, o companie deținută de un antreprenor ce se ocupă mai ales cu transportul de alimente și care și-a asumat investiția de 17,5 milioane de euro. Spațiul este echipat cu cea mai nouă tehnologie de stocare și împreună cu alte trei depozite din cadrul parcului industrial din Joseni, se dublează capacitatea de depozitare profesională a țării (capacitatea finală de depozitare de 26.000 de tone pentru Via Agro, alte trei depozite împreună au 62.000 tone, ceea însumează 88.000 tone pe Joseni).

  Citiți și: Un fermier a investit într-un automat de cartofi prin care își vinde singur producția

  Depozit pentru cartofi, inaugurat la Joseni

  Cel mai mare depozit de cartofi, o investiție de 17,5 milioane de euro

  Informațiile tehnice obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO arată că investiția din Joseni a fost de 17,5 milioane de euro și vizează atât depozitul de mare capacitate cât și o fabrică de producție de cartofi proaspeți gata preparați, în cadrul unei investiții de tip greenfield, adaptată la producția agricolă locală.

  Investiția ocupă o suprafață de 45.000 mp, iar o hală de producție de 10.424 mp a fost construită pentru a găzdui tehnologia. Structura fabricii este realizată din beton armat prefabricat și este formată din șapte camere de depozitare, o unitate de administrare și o unitate de procesare a cartofilor cruzi. Pentru a asigura un nivel constant de calitate superioară a serviciilor pentru clienți, una dintre priorități pe parcursul investiției a fost construirea unui depozit de materii prime care să permită depozitarea continuă și sigură a cartofilor în condiții controlate timp de până la câteva luni.

  Citiți și: Cartofii românești vor ”bate” anul acesta importurile. Plantările, cu două săptămâni mai devreme

  Cartofii depozitați provin de la fermierii care au încheiat contracte cu fabrica

  Cartofii depozitați provin de la fermieri contractați, conform celor stipulate de echipa de agronomi. Există o monitorizare strictă privind soiul, respectarea procedurilor de cultivare și îngrijire a culturilor, calitatea cartofilor predați. Existând astfel o trasabilitate clară, asigurând o siguranță sporită pentru clienți.

  Capacitatea maximă de depozitare a VIA AGRO este de 22.500 de tone. În faza actuală de dezvoltare, au fost construite în total șase celule cu o capacitate maximă de depozitare de 3.750 de tone fiecare. Capacitatea va fi mărită cu încă 3.500 de tone prin adăugarea unei a șaptea celule cu tehnologie de răcire, astfel atingând capacitatea finală de depozitare de 26.000 de tone.

  Sistemele automate de ventilație, răcire și monitorizare/control al umidității și CO2 din fiecare celulă permit depozitarea eficientă pe termen lung a cartofilor. Ca parte a procesului de depozitare, materia primă este uscată, tratată și răcită în mod treptat pentru a ajunge în starea finală de depozitare, care variază între 7-9 grade C și 85-95% umiditate relativă, în funcție de soi. În aceste condiții, materia primă poate fi depozitată timp de opt până la nouă luni fără pierderi semnificative.

  Un nou spațiu de depozitare pentru cartofi, în Joseni

  Fabrică de procesare a cartofilor

  Fabrica de procesare de care ”aparține” depozitul are o capacitatea maximă pe oră de 1.2 tone de materii prime și producția a 1.0 tone de produse finite. Versatilitatea tehnologiei permite procesatorului să scoată pe piață produse proaspete de cartofi gata preparați care răspund nevoilor unităților de catering, magazinelor alimentare și partenerilor de procesare industrială deopotrivă.

  ”Natura de nișă a investiției este bine ilustrată prin faptul că aceasta oferă o alternativă pentru un segment de piață care este semnificativ subreprezentat. Este bine cunoscut faptul că lipsa unei capacități eficiente de depozitare reprezintă o provocare majoră pentru producătorii de cartofi din România. O statistică elocventă este faptul că, deși este una dintre cele mai mari 20 de țări producătoare de cartofi din lume, România poate stoca în mod eficient (timp de 8-9 luni) doar 5% din materia primă de cartofi produsă, ținând cont de media multianuală”, ne-au spus reprezentanții Via Agro pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


  Te-ar mai putea interesa

  Făinarea la castraveți: semne, combatere Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă