• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartofii românești vor ”bate” anul acesta importurile. Plantările, cu două săptămâni mai devreme

    Roxana Dobre -

    Cultivatorii români de cartofi în câmp vor lua anul acesta ”fața” importurilor după ce plantarea a început în 2024 mai devreme cu două săptămâni comparativ cu anul trecut. Producătorii speră ca primii cartofi românești să iasă pe piață la sfârșitul lunii aprilie.

    Căldura atipică pentru luna februarie a permis cultivatorilor de cartofi să planteze legumele în câmp. Astfel, cultivatorii din județul Dolj au ieșit să planteze cartofi cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Ei spun că fiecare an aduce temperaturi mai mari, așa că lucrările pot fi făcute tot mai devreme.

    Citiți și: Subvenția de 200 euro/ha intră la plată și în acest an. MADR a anunțat condițiile!

    Plantarea cartofilor în luna februarie

    Primii cartofi românești cultivați în câmp, pe piață la sfârșitul lunii aprilie

    Producătorii estimează că în acest an vor scoate prima recoltă de cartofi cultivați în câmp la sfârșitul lunii aprilie. Familia Badea din comuna doljeană Călărași a început plantarea cartofilor timpurii, cu două săptămâni mai devreme în acest an. Vremea caldă i-a scos din case pe fermieri mai repede decât anul trecut. „Două săptămâni mai devreme, 15 zile mai devreme față de alți ani, cu plantatul cartofilor”, a spus cultivatorul Ion Badea pentru Euronews.ro.

    Acesta a menționat că anul trecut cultivatorii au ieșit pe piață cu primii cartofi românești,  între 5 și 7 mai. Anul acesta, dacă vremea va fi bună, termenul ar putea fi devansat cu 2 săptămâni, adică undeva la sfârșitul lunii aprilie. ”Anul acesta, depinde de condițiile meteorologice”, a arătat legumicultorul.

    Un alt legumicultor, Angelu Fir, tot din comuna doljeană Călărași, este acum la a doua cultură. Prima este deja în solarii, cu frunze. „În solarii am pus din decembrie, mult mai devreme. Da, da, deja au răsărit”, a completat producătorul.

    Citiți și: Un fermier a investit într-un automat de cartofi prin care își vinde singur producția

    Legumicultorii români vor să ia ”fața” importurilor

    Fermierii își amintesc că în urmă cu 20 de ani nu era posibil să lucreze pământul în această perioadă. „Știu că începea plantatul pe 14 martie. Deci, cu aproape o lună, da. Până pe 14 martie era zăpadă, strat consistent, nu ca acum când ninge într-o zi 10 centimetri și a doua zi nu mai este zăpadă”, a spus fermierul Ovidiu Badea.

    Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, Dolj spune că producătorii vor să vină cu cartofii pe piață, înaintea importurilor. ”Partea bună este că avem timpurietate la produse și putem să venim înaintea importului. Dar este prea puțin raportat la interesul general, acela de a avea o climă predictibilă, de a avea precipitații, de a avea producții la timpul lor, atunci când și gâzele, și insectele își fac treaba, atunci când toate lucrurile merg în regulă”.

    Prețul cartofilor ar putea crește în acest an

    Chiar dacă temperaturile ridicate le permit oamenilor să aibă culturi timpurii, schimbările climatice vin și cu dezavantaje. Din cauza temperaturilor ridicate, solurile sunt secetoase și în această perioadă de iarnă. Pentru a avea producție, fermierii au forat puțuri, iar costul irigațiilor crește prețul final.

    „După ce răsar cartofii, începem să-i irigăm. Depinde cum este clima afară. Dacă plouă, nu avem nevoie. Dacă este secetă, deja dăm drumul la irigații”, a spus Loredana Badea, cultivatoare de cartofi.

    În plus, sămânța a fost cu până la 20% mai scumpă. „Dacă anul trecut am luat-o undeva la 2 lei, acum am luat-o cu 2,50 pe kilogram”, a spus și fermierul Angelu Fir.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români