• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

    Roxana Dobre -

    Într-un județ agricol din estul țării zilierii câștigă la cules de cireșe mai bine ca la căpșuni în Spania. În plin sezon al fructelor românești, producătorii sunt dispuși să plătească și 100 de euro pe zi numai să aibă lucrători zilieri.

    În localitatea Huși, județul Vaslui zilierii câștigă 100 de euro pe o zi de muncă, un tarif care ”concurează” cu sumele pe care spaniolii pe achită căpșunarilor. Condiția însă este ca zilierii să culeagă cât mai multe fructe iar plata se face la găleată/culească astfel că la finalul zilei de muncă se face calculul.

    Citiți și: Salariul unui căpșunar în România. Plata pe zi la cules de căpșuni

    Culegătorii de cireșe ajung și la 100 euro/zi. Condiția: Să umple cât mai multe găleți

    Cine muncește mult, primește bani pe măsură. Așa se aplică plata în ferme de cireșe iar cei mai câștigați sunt zilierii care pot umple cele mai multe găleți având în vedere că plata zilierilor se calculează la suma de 10 lei/găleata. Într-o astfel de găleată încap șapte kilograme de fructe, iar un om harnic, poate culege între 45 și 50 de găleți pe zi. Și nu cu trudă, ci relaxat.

    Un zilier a povestit că împreună cu soția pleacă pentru o zi de muncă cu 1.000 de lei adică circa 200 de euro. Lucrează la livada din Huși  trei-patru luni pe an și banii îi ajung pe toate cele 12 luni. La un calcul făcut de culegător, pentru 25 de zile lucrătoare înmulțite cu 100 de euro pe zi  înseamnă 2.500 euro net. În patru luni acesta câștigă 10.000 de lei, fie că merge la cules de prun, măr, cireș sau face alte treburi prin livadă. Îi convine să nu mai plece în străinătate la cules de fructe și spune că acolo ești considerat sclav.

    “Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de șapte ani nu mai plec la muncă în afară”, a spus zilierul pentru vremeanoua.ro.

    Citiți și: Un zilier la irigații pleacă acasă cu 200 de lei pe zi. Fermier: ”Oamenii vin doar dacă-i plătești bine”

    Un tânăr recent întors acasă, nu mai vrea să plece la muncă în străinătate: “Aici câștigăm la fel, ce rost are?”

    Un alt tânăr zilier a renunțat la munca pentru străini si preferă să rămână în țară să ajute producătorii români. Acesta culege 40 de găleți pe zi, soția mai puțin între 20 si 30. “Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”.

    La rândul său, pomicultorul care deține cele 30 de hectare de livadă de cireș în județul Vaslui a spus că este mulțumit de recoltă și subliniază că oamenii care vin la el, la cules, sunt satisfăcuți de cum sunt plătiți. Culege cu aceștia cireșe pentru industrie, în special pentru cei care produc cireșe confeiate, dar și pentru consum.

    “De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi”, a spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

    Ultimele știri

    Bayer: Pierre-Etienne Couture preia conducerea staţiei de procesare a seminţelor din Sinești Documentul care arată cum România este sabotată la Bruxelles! Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz