• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ITM: Măsuri obligatorii pe care trebuie să le luați în ferme pentru a vă proteja angajații de caniculă

    Violina Gorcinschi -

    Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au publicat un set de măsuri ce ar trebui aplicate în condiții de temperaturi ridicate extreme, specifice sezonului de vară, pentru a proteja angajații atât din sectorul agriculturii, cât și din alte domenii. Acesta include condiții minimale pe care angajatorii sunt nevoiți să le asigure muncitorilor, în caz de temperaturi ridicate, care depășesc 37 grade Celsius, sau care sunt corelate cu condiții de umiditate excesivă.

    În perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, potrivit unui comunicat emis recent de către ITM. În caz de nerespectare a măsurilor menționate, angajatorii vor fi sancționați cu amenzi în cuantum de 1.500-2.500 de lei.

    Măsuri obligatorii pentru angajatori pe timp de vară (foto: nebraskapublicmedia.org)

    ITM: Măsuri obligatorii pentru angajatori în condiții de temperaturi ridicate extreme

    În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc 37 grade Celsius, sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

    – reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
    – asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
    – alternarea efortului dinamic cu cel static;
    – alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

    Citește și: Aer condiționat…în ferma de vaci. Ventilatoarele care țin canicula la distanță în adăpostul animalelor

    – asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
    – asigurarea echipamentului individual de protecţie;
    – asigurarea de duşuri.

    Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

    – reducerea duratei zilei de lucru;
    – eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00;
    – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

    Citește și: Salariul minim în agricultură. Cum se calculează de la 1 iulie

    Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

    – asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
    – asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
    – trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

    Încălcarea prevederilor art.8 a O.U.G.nr.99/2000 constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații