Plăți APIA – Lista fermierilor care nu au încasat niciun leu din subvenții
Roxana Dobre -Numărul fermierilor care se mai află în prezent fără subvențiile în conturi. Campania Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) se va încheia oficial la 30 iunie iar dosarele care nu au fost încă autorizate la plată sunt în număr mic la această dată.
Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Pintea, a anunțat ce fermieri nu au primit încă banii APIA pentru anul 2023. Acesta a completat că țara noastră a depășit procentul de 95% de fermieri plătiți pentru cererile de anul trecut.
Citiți și: Ultima oră de la APIA! Anunț despre plățile pe hectar din acest an!
Adrian Pintea, MADR: Circa 100-200 de fermieri mai au de primit banii de la APIA
Secretarul de stat în MADR a mai spus că la această dată numărul fermierilor care nu au primit subvențiile pentru campania 2023 este unul relativ mic, de circa 100-200 de dosare.
”Fermieri care să nu fi luat nicio plată sunt undeva la 100-200 de dosare. Dar 99,6% dintre beneficiari au încasat cel puțin o plată APIA. Cum am spus sunt într-adevărat și fermieri care nu au luat niciun leu dar acum că s-a deblocat și sprijinul cuplat, cu siguranță primesc sumele integral. Dar din cei 100-200 de fermieri majoritatea sunt cu probleme mai speciale să spunem care se rezolvă uneori mai greu poate chiar în instanță. Sunt chestiuni juridice sau intervenții ale unor instituții care au legătură cu dosarele. Și acolo este o întârziere care nu ține neapărat de culpa APIA”, a precizat Adrian Pintea.
Citiți și: APIA a închis campania de cereri cu un nou record de suprafață înscrisă la plată
APIA mai poate face plăți și după data de 30 iunie
Adrian Pintea a mai declarat că data limită pentru plățile din campania 2023 este 30 iunie dar în anumite condiții APIA poate achita subvenții către fermieri și după această dată. ”Data limită este 30 iunie dar în anumite condiții dacă statul membru a făcut 95% din plăți atunci Comisia Europeană (CE) îți ramburzează în integralitate suma pe care o achiți și după această dată. Iar România a atins acest procent ba mai mult l-a depășit”, a mai spus oficialul MADR în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.