• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă

  Oana Timar -

  Bugetul pe care îl alocă România, dar şi contribuabilul european pentru producţia de lapte este unul mare și depinde doar de noi şi de curajul reprezentanţilor Ministerului Agriculturii de a direcţiona acei bani către fermele care produc cu adevărat lapte, consideră directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO, citat de Agerpres.

  Bugetul pe care îl alocă România, dar şi contribuabilul european, pentru producţia de lapte este unul mare şi ar trebui să se oprească acel mod în care sume importante pleacă înspre ferme care nu produc lapte şi care nu ating un minim de performanţă, este de părere directorul Asociaţiei Hostein RO, Ionuţ Lupu.

  Potrivit acestuia, România consumă lapte şi produse lactate în cantitate de aproximativ 3,5 milioane de tone, însă produce, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în jur de 1,2 milioane tone, rezultând un deficit foarte mare comparativ cu Europa Centrală şi de Est, unde asigurarea autoconsumului se face în proporţii de 116-117%.

  Lupu a atras atenţia că în primul rând depinde doar de România cum reuşeşte să se poziţioneze pe piața laptelui, de investiţiile pe care fermierii pot să le facă şi de modul lor de organizare, în condiţiile în care exportăm 26-27% din porumbul Uniunii Europene, însă producem doar 0,7% din laptele UE.

  ”Sunt reprezentantul fermierilor şi eu sunt în relaţia cu Ministerul Agriculturii de mai bine de 10 ani. Dacă până acum eram în punctul în care solicitam Ministerului Agriculturii să ne pună în condiţii de egalitate cu toate celelalte ţări şi toţi ceilalţi fermieri din ţările învecinate, în momentul de faţă spunem următorul lucru: din punctul nostru de vedere, bugetul pe care îl alocă România, dar şi contribuabilul european pentru producţia de lapte este unul mare. Depinde doar de noi şi de curajul reprezentanţilor Ministerului Agriculturii de a direcţiona acei bani către fermele care produc cu adevărat lapte”, a declarat Ionuț Lupu pentru Agerpres, cu prilejul unui eveniment organizat la ferma Panifcom din județul Iași, exploatație membră Holstein RO.

  Citiți și: Fermierii români exportă lapte în Bulgaria – cifrele oficiale

  Directorul Holstein RO: Solicităm MADR ”o redistribuire mai corectă şi mai importantă, mai focusată către performanţă”

  Directorul organizației din care fac parte cele mai mari ferme de vaci de lapte din România a arătat că trebuie să existe o regândire a modului în care se împart banii pentru subvenții.

  ”Introducerea unor scheme de ajutor de stat, cum este porumbul siloz, cum este bunăstarea la vaca de lapte, sunt argumente clare asupra faptului că reprezentanţii Ministerului Agriculturii, indiferent de cine a fost ministru la un anumit moment sau altul, au înţeles că este o prioritate să venim cu un plus pentru acei fermieri care fac cu adevărat performanţă şi care pot să argumenteze prin acoperirea unor costuri primirea unor bani. Ar trebui să se oprească acel mod în care sume importante pleacă înspre ferme care nu produc lapte şi care nu ating un minim de performanţă. Regândirea modului în care ajutorul naţional tranzitoriu pe schema de lapte a fost făcut în acest an, în 2024, pentru anul 2023 şi o actualizare în acest sens a cantităţii de lapte comercializate de fiecare fermier în parte nu poate decât să ne bucure. Vorbim în momentul de faţă de o subvenţie pe litrul de lapte de 0,125 de lei, comparativ cu 0,25 de lei cât primeşte un fermier maghiar. Mai sunt lucruri de ajustat, mai sunt lucruri pe care trebuie să le facem. Însă, repet, să cerem mai mulţi bani nu cred că este sănătos, ci să solicităm ministerului o mai bună gândire şi o redistribuire mai corectă şi mai importantă, mai focusată către performanţă”, a mai spus Lupu.

  Citiți și: Dorin Cojocaru, APRIL: Laptele din Ucraina este la jumătate de preț față de România și față de Europa


  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate