• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un șef din APIA a anunțat când încep controalele în ferme

    Roxana Dobre -

    Anunțul unui director din cadrul APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură despre controalele care se vor face la fermieri în acest an, pentru cererile care au fost depuse până la 12 iunie. Funcționarii agenției de plăți se vor afla în fermele eșantionate la controlul clasic pe toată perioada verii iar în cazul crescătorilor de animale verificările vor fi făcute de inspectorii de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

    Directorul APIA Harghita, Hashi Andras, a anunțat ce se întâmplă în prezent cu cererile pentru subvenții depuse de către fermieri și cum se vor derula controalele în teren pentru campania 2024. APIA a finalizat oficial pe 12 iunie campania de primire a cererii de plată iar funcționarii au înregistrat 730.395 de cereri de plată pentru o suprafață de 9.962.885 milioane hectare.

    Citiți și: APIA a închis campania de cereri cu un nou record de suprafață înscrisă la plată

    Funcționarii APIA vor începe controalele pentru subvenții, pe perioada verii

    Șef APIA: În timpul verii încep controalele în teren

    Hashi Andras a menţionat că, în perioada următoare, se analizează documentele şi se fac eventuale completări, iar în timpul verii încep controalele în teren.

    ”În perioada următoare mai analizăm documentele, mai completăm ceea ce este nevoie şi aşteptăm cu nerăbdare aşa-numitul eşantion de control, pentru că în perioada verii vom verifica dacă ceea ce este pe hârtie coincide cu realitatea. Aceste controale se desfăşoară până la începutul lui octombrie şi noi credem, ca şi în anii anteriori, ca, începând din 16 octombrie, fermierii să-şi poată primi şi avansul pentru acest an”, a spus directorul APIA Harghita, conform Agerpres.

    Acesta a completat că în județul Harghita suprafața solicitată pentru plățile APIA a crescut cu aproape 3.000 de hectare, de la 177.328 de hectare la 180.145 de hectare.

    Citiți și: Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână!

    Instituțiile care vor controla în teren eligilitatea cererilor

    În campania 2023 APIA a efectuat controale clasice pe teren la fermierii selectați în eșantionul de control, în perioada iulie – octombrie. Pentru fiecare scop de control s-a avut în vedere perioada relevantă de verificare, în funcție de intervenția/ măsura de sprijin solicitată la plată. Totodată s-a ținut cont de perioadele relevante de verificare în ceea ce privește respectarea de către fermieri a normele de condiționalitate.

    Controlul clasic pe teren, presupune verificarea măsurilor specifice/condițiilor minime/angajamentelor și/sau a standardelor de condiționalitate și ecocondiționalitate.

    Verificarea anumitor cerințe sau condiții specifice sunt delegate de APIA unor instituții cu atribuții în domeniul respectiv.

    Astfel, Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) efectuează verificările privind cerințele legale în materie de gestionare privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, SMR 7 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare si SMR 8 utilizarea durabilă a pesticidelor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin unitățile din subordine, efectuează controlul și supracontrolul cerințelor legale în materie de gestionare privind siguranța alimentară (SMR 5 și 6) și bunăstarea animalelor (SMR 9—11) în exploatațiile non-profesionale și comerciale de animale și în ferme vegetale, iar Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) realizează controlul la fața locului privind verificarea condițiilor de eligibilitate pentru solicitanții ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine și caprine și a sprijinului cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, derulate de APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă