• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA

    Roxana Dobre -

    Asociaţiile de fermieri fac un apel la ministrul Agriculturii, Florin Barbu, să accepte o întâlnire cu aceștia pentru a discuta situația creată din cauza celor mai recente fenomene meteo care au distrus mai multe culturi.

    Într-o adresă publică transmisă ieri, marți – 18 iunie, ministrului Agriculturii, Florin Barbu, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a solicitat șefului MADR o întâlnire de urgență. Reprezentanții fermierilor doresc să aducă în atenția MADR găsirea unor soluții privind asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA, elaborarea actelor normative și implementarea acestora pe măsurile DR 31 – Contribuții financiare la plata primelor de asigurare și DR 32 – Instrumentul de sprijin al fermierilor afectati de pierderi ale producției agricole.

    Citiți și: Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală!

    Fermierii au suferit pagube din cauza grindinei în mai multe județe

    Adresă AAC pentru ministrul Agriculturii, Florin Barbu

    ”Stimate Domnule Ministru, în numele fermierilor și cooperativelor din România, reprezentați prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, vă adresăm această adresă, pentru a vă transmite preocupările noastre urgente legate de fenomene meteorologice extreme din ultima săptămână, în special grindina, care au provocat daune semnificative culturilor agricole.

    Amploarea fenomenelor meteorologice de grindină din ultima perioadă a evidențiat riscurile mari la care sunt expuse suprafețele arabile și nevoia unei protecții mai eficiente. În contextul actual, unele dintre aceste fenomene nu sunt acoperite de asigurarea standard, până la momentul recoltatului, ceea ce generează un nivel ridicat de incertitudine pentru fermieri.

    În acest sens, considerăm esențială discutarea următoarelor aspecte:

    – Implementarea unor măsuri suplimentare de asigurare care să acopere toate riscurile climatice și fenomenele extreme, inclusiv cele neacoperite de asigurările standard actuale.
    – Identificarea unor soluții viabile de parteneriat între autorități și companiile de asigurări pentru a crea produse de asigurare adaptate nevoilor agricultorilor.

    De asemenea, având în vedere creșterea riscurilor economice și de mediu ca urmare a secetei pedologice și a schimbărilor climatice, punerea în aplicare a unei practici eficiente de gestionare a riscurilor și măsurilor de sprijin este o necesitate. Suntem îngrijorați de situația financiară dificilă cu care se confruntă cea mai mare parte a fermierilor și care este cauzată de o serie de factori, printre care:

    – Creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole: Costurile semințelor, fertilizanților, pesticidelor și combustibilului au crescut semnificativ, depășind capacitatea financiară a fermierilor de a le achiziționa.
    – Scăderea prețurilor produselor agricole: Presiunea tranzitului și importului de produse agricole din Ucraina a condus la o reducere semnificativă a prețurilor de vânzare pentru produsele autohtone, afectând grav veniturile fermierilor români.
    – Seceta pedologică severă: De patru ani, multe regiuni ale țării se confruntă cu o secetă pedologică severă, care a redus considerabil producția agricolă și a diminuat resursele fermierilor.
    – Fenomene meteorologice nefavorabile: Amploarea fenomenelor meteorologice cum ar fi grindina, furtuni, vânturi puternice, variații extreme de temperatură.

    În România, riscul climatic are unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele UE, cu pierderi de productivitate de 50% care afectează aproape toate regiunile țării.

    Stimate Domnule Ministru, având în vedere riscurile și problemele cu care se confruntă fermierii în acest moment, solicităm o întâlnire în vederea discutării unor soluții privind asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA, elaborarea actelor normative și implementarea acestora pe măsurile DR 31 și DR 32, precum și crearea unui grup de lucru care să includă, în parteneriat, asigurători, mediul asociativ agricol și reprezentanții autorităților (MADR – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, APIA – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură etc.), pentru îmbunătățirea și realizarea cadrului legislativ pe Risk Management.

    În acest sens, vă rugăm să ne comunicați data și ora la care sunteți disponibil să avem acestă întâlnire, conform disponibilității dumneavoastră. Vă mulțumim anticipat pentru atenția acordată și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră”, este adresa transmisă de AAC pentru ministrul Agriculturii.

    Adresa este asumată de organizațiile care formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Federația Națională PRO AGRO prin președintele Ionel Arion, liga Asociații Producătorilor Agricoli din România – LAPAR prin președintele Nicolae Vasile, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal -UNCSV prin președintele Mircea Băluță și Asociația Forța Fermierilor – AFF prin președintele Vlad Macovei.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații