• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fasole aruncată pe marginea drumului. Legumicultor: Să produc cu 5 lei și să vând cu 3? Mai bine o arunc!

    Angelica Lefter -

    După ce au apărut imagini cu roșii aruncate de legumicultorii care acuză scăderea bruscă a prețurilor, a venit rândul păstăilor de fasole să ia drumul gropii de gunoi. Un fermier nemulțumit s-a filmat când aruncă zeci de kilograme de fasole păstăi, deoarece nu are unde să o vândă. Sătul să o dea pe nimic intermediarilor, bărbatul arată cum abandonează marfa la marginea unui drum.

    Din cauza supraproducției, legumele au început să aibă prețuri din ce în ce mai mici la poarta fermei. Dacă unii fermieri se plâng că roșiile din solarii nu mai valorează mare lucru pentru samsari, iată că și la fasolea verde există supraproducție. Intermediarii vin și o cumpără de la legumicultori cu 3 lei/kg, lucru care l-a nemulțumit profund pe Gabriel Valentin Magiu, un legumicultor din județul Dolj, comuna Sadova, sat Sadova.

    Citiți și: Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

    Tone de fasole păstăi au ajuns la groapa de gunoi (foto: Facebook/ Gabryel Valentyn Magyu)

    Fasolea păstăi este achiziționată de intermediari la 3 lei/kg – legumicultorii preferă să o arunce

    Fermierul a postat un videoclip și mai multe fotografii în care arată cum aruncă fasolea păstăi pe marginea unui drum, direct din dubă. Bărbatul explică faptul că a aruncat în jur de 5 tone de marfă și preferă să o piardă în felul acesta decât să o vândă intermediarilor la prețuri de nimic. Fermierul a făcut postarea însoțită de un mesaj simplu: ”Vor marfă degeaba cu 3 RON să le dăm la bișnițari de acasă, nu mai bine o aruncăm decât să le dăm? Trebuie să fim uniți cu adevărat fiți uniți!”

    Legumicultorul Gabriel Valentin Magiu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are mai multe nemulțumiri, printre care prețul scăzut la legume în general, iar în acest moment fasolea verde, importurile care asfixiază piața românească și lipsa forței de muncă.

    ”Sunt legumicultor de peste 15 ani de zile și produc legume în solarii și în câmp. Am acum un hectar de fasole cultivată în spații protejate. În solar am renunțat să o mai recoltez, mai bine o las să se ususce deoarece prețurile sunt atât de mici încât nu îmi convine să o mai vând așa. Mulți au lăsat mesaje că fasolea era stricată, nu, nu era, am lăsat-o o zi, două, nu a luat-o nimeni și am mers și am aruncat-o în câmp. Nu se apropia nimeni să o cumpere la un preț decent și să o dau lor cu 3 lei, eu nici munca zilierilor pe care i-am avut la cules nu mi-o scoteam. Transportul este 500 de lei, ca să culeg fideluța îmi trebuie 10 oameni pe care-i plătesc în total cu 2.000 de lei, plus taxele de piață, eu ies în pagubă, dar eu de ce o mai culeg, cu ce mă aleg? Aici are de câștigat doar samsarul și zilierul. Păi cules, transport, piață, ajung la 5 lei/kg și eu să dau cu 3 lei? Mai bine o arunc!”, a spus supărat legumicultorul doljean.

    Zeci de kilograme de fasole au ajuns la gunoi, din cauza prețului scăzut (foto: Facebook/ Gabryel Valentyn Magyu)

    Citiți și: Castraveții românești – 1 leu/kg la fermieri, se vând cu 7 lei/kg în supermarket

    Legumicultorul avertizează: Vor veni importuri de fasole la 10 lei/kg

    Gabriel Valentin Magiu a completat că decât să primească sprijin de la Guvern pentru legume în spații protejate, mai bine autoritățile ar lua măsuri în ceea ce privește importurile din alte țări.

    ”Noi ar trebui să producem 10 tone de fasole, dar nu am mai recoltat-o, am lăsat-o să facă boabe și moare colo, în câmp. La ora actuală, mai durează minim o săptămână pe piață și o să se importe din Polonia, din Ungaria. Noi nu o să mai avem marfă în piață și o să fie la un preț atractiv pentru ei, la 10 lei/kg. În fiecare an s-a întâmplat la fel, ei sunt subvenționați de stat, au mașinării, noi lucrăm cu oameni. Eu aș produce puțin mai târziu, dar nu găsesc personal care îmi trebuie zilnic. La noi, în sudul Olteniei, se pune zmeură, afine, kiwi, chiar bananieri și vin autocarele și iau persoanele. Ei oferă o masă pe zi, 200 de lei și le plătesc și contribuțiile către stat, ei lucrează cu 2.000-3.000 de persoane. Deci nu avem nici forță de muncă. Așa va fi și la castraveți, roșii, ați văzut tomate cu un leu din fermă?”, a punctat fermierul doljean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă