• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Ajutor de stat pentru fermele de animale – maxim 2.940 lei/tonă

    Roxana Dobre -

    Ajutor de stat de 2.940 lei pe tonă pentru animale, sprijin acordat sub formă de servicii subvenţionate crescătorilor individuali de animale, pentru efectivele moarte provenite din gospodăriile acestora. Schema se va aplica pe întreg teritoriul României, iar perioada de aplicabilitate a acesteia este 2024-2027 inclusiv.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat joi, 20 iunie în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Banii vot fi alocați pentru activităţi de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale.

    Citiți și: Subvenții APIA: Termen de 7 zile pentru a notifica vânzarea, pierderea crotaliilor sau moartea animalelor

    Fermele, obligate să încheie contracte cu unităţi de neutralizare

    Conform normelor de aplicate aflate de astăzi în dezbatere publică, unităţile de creştere a animalelor, unităţile de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală funcţionează doar dacă au încheiat un contract cu unităţi de neutralizare autorizate corespunzător categoriei de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman pe care le generează sau deţin instalaţii proprii de neutralizare, respectiv de procesare sau de incinerare/coincinerare, autorizate în condiţiile legii, şi care sunt folosite exclusiv pentru necesităţile proprii.

    Mişcarea pe teritoriul naţional, importul, tranzitul, exportul şi comerţul cu produse şi subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se supun prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare şi de mediu incidente, în scopul prevenirii şi răspândirii de boli la animale şi oameni.

    Neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman provenite de la animalele moarte în timpul transportului şi care aparţin unităţilor de creştere a animalelor, unităţilor de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală revine în responsabilitatea acestora.

    Prin definiția din textul citat, în categoria ”animal mort” intră animalele ucise prin eutanasie, cu sau fără diagnostic exact, ori care au murit, inclusiv animalele născute moarte sau nenăscute, în cadrul unei ferme sau în orice alt spaţiu ori în timpul transportului, dar care nu au fost sacrificate pentru consumul uman.

    Citiți și: Mii de cadavre de porci cu pestă porcină, îngropate de autorități lângă casele oamenilor

    Schemă de ajutor de la stat pentru neutralizarea cadavrelor – 2.940 lei/tonă

    Crescătorii individuali de animale trebuie înştiinţeze, în termen de 24 de ore, medicul veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondaţi şi autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor cu privire la existenţa unuia sau mai multor animale moarte şi anume rumegătoare, porci, cai, păsări, iepuri şi animale de blană.

    Resursele financiare necesare consiliilor judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru realizarea activităţii de neutralizare a animalelor moarte provenite de la crescătorii individuali de animale se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru realizarea activităţii de neutralizare se instituie o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de servicii subvenţionate crescătorilor individuali de animale, denumiți în continuare beneficiari ai schemei, pentru animalele moarte provenite din gospodăriile acestora.

    Crescătorii individuali de animale care au beneficiat de un ajutor ilegal declarat incompatibil cu piaţa printr-o decizie a Comisiei nu sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat, atât timp cât ajutorul nu va fi rambursat sau plătit într-un cont cu destinaţie specială, reprezentând valoarea totală a ajutorului ilegal şi incompatibil cu piaţa internă, precum şi dobânzile de recuperare aferente.

    Intensitatea ajutorului de stat acordat potrivit prevederilor prezentei hotărâri este de 100% din costul activităţii de transport al animalelor moarte, cuprinzând preluarea, încărcarea în mijlocul de transport şi descărcarea din mijlocul de transport, şi de 75% din costul activităţii de distrugere a animalelor moarte, iar valoarea acestuia este de maxim 2.940 lei/tonă privind costurile cu neutralizarea și de maxim 3,280 lei/km privind costurile cu transportul, în limita bugetului aprobat.

    Diferenţa de 25% din costul activităţii de distrugere a animalelor moarte este suportată direct de crescătorii individuali de animale şi se achită prestatorului de servicii, respectiv prestatorului de servicii care are contract cu consiliul judeţean sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la ridicarea animalului mort.

    Pentru perioada 2024-2027, bugetul total estimat este de 112.555.180 lei, repartizat astfel:

    a) pentru anul 2024: 1.000.000 lei;
    b) pentru anul 2025: 37.185.060 lei;
    c) pentru anul 2026: 37.185.060 lei
    d) pentru anul 2027: 37.185.060 lei.

    Valoarea maximă a ajutorului de stat nu include TVA, aceasta fiind neeligibilă în cadrul schemei de ajutor de stat. Pentru a intra în vigoare, normele de aplicare trebuie publicate în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă