• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru majorarea sumelor alocate fermierilor. Plafon de 1.461,5 milioane lei până la sfârșitul anului!

    Roxana Dobre -

    Ordonanță de urgență aprobată de Guvern pentru sumele alocate în sectorul agricol. Fermierii vor avea la dispoziție un plafon majorat, de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei, pentru schema de ajutor de stat ”Creditul fermierului”.

    Guvernul a anunțat printr-un comunicat că a aprobat astăzi, vineri – 21 iunie o Ordonanță de Urgență pentru majorarea sumelor alocate pentru programul Creditul Fermierului. Prin documentul se prelungește termenul de aplicare a ajutorului, prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.

    Citiți și: Creditul Fermierului – peste 1.000 de acorduri de finanțare. Alina Toma, FGCR: Plafonul nu s-a epuizat, mai sunt bani

    Fermierii au mai mult timp la dispoziție să obțină creditare prin ”Creditul Fermierului”

    Plafon majorat și termen prelungit pentru ”Creditul Fermierului”

    Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat ”Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea art. 12 alin.(1) din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susținerea obiectivelor naționale de politică agricolă și pentru modificarea unor acte normative în contextul crizei Ucraina

    Ordonanța de urgență adoptată astăzi majorează bugetul schemei de ajutor de stat ”Creditul fermierului” cu 646 milioane lei (de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei) și, totodată, prelungește termenul de aplicare a ajutorului, prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.

    Citiți și: Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului

    MADR acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni

    Sursa citată precizează că prin această schemă de ajutor de stat, MADR acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni, plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

    În data de 2 mai 2024, Comisia Europeană a adoptat modificarea Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin care prelungește până la data de 31 decembrie 2024 posibilitatea statelor membre de a acorda ajutoare de stat sub forma granturilor suportate de la bugetul național pentru beneficiarii din sectorul producției agricole primare.


    Te-ar mai putea interesa

    Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile ANM a emis primul cod roșu din acest an. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

    Ultimele știri

    Cost transport cereale 2024. Cum e mai rentabil: cu propria flotă sau cu prestări servicii? Anunț bancă: Fermierii își pot încasa subvenția APIA în avans. Condiții de accesare Anchetă în cazul produsului Diazinol care a cauzat moartea animalelor, dar și decese umane