• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR, clarificări despre banii fermierilor: Nu sunt blocaje la plată!

  Roxana Dobre -

  Clarificări privind plățile din bani europeni care ajung în conturile tinerilor fermieri. Ministerul Agriculturii a transmis o serie de precizări privind plățile care se fac prin AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale subliniind ferm că în prezent nu sunt blocaje la achitarea sumelor către beneficiari.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis vineri, 21 iunie o serie de precizări privind plata banilor alocați pentru proiecte europene, având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public de către mai multe publicații.

  Citiți și: S-a publicat un nou ghid de finanțate pentru fermieri. Sprijinul poate ajunge la 10 milioane de euro pe proiect

  Precizări de la MADR privind plățile pentru tinerii fermieri

  MADR: Măsurile care se derulează în prezent pentru tinerii fermieri

  Conform precizărilor făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezent se derulează două măsuri de sprijin privind instalarea tinerilor fermieri, astfel: Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) și  Intervenția DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027.

  ”Ca referire generală, precizăm că informația prezentată de mai multe redacții potrivit căreia ”tinerii fermieri nu primesc finanțările promise” este falsă, având în vedere că la acest moment este în desfășurare etapa procedurală premergătoare efectuării plăților. Potrivit calendarului alocării sprijinului, fermierii vor depune cererile de plată în perioada imediat următoare (termenul maxim pe care îl au la dispoziție este de 30 de zile sau de 6 luni, după caz) în baza cărora AFIR va putea efectua plățile către aceștia”, precizează ministerul.

  Mai exact,mai arată sursa citată,  în cazul submăsurii 6.1, toți cei 484 de tineri fermieri care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au fost notificați de AFIR, ca urmare a suplimentării de către MADR a fondurilor cu suma de 20,84 milioane de euro. Potrivit procedurilor, urmează verificarea condițiilor minime de eligibilitate în cadrul documentației depuse, astfel încât AFIR să poată efectua plățile pentru fermieri, iar după această etapă se intră direct în etapa de contractare, beneficiarii urmând să depună la AFIR cererea de plată pentru acordarea a 75% din valoarea sprijinului.

  Citiți și: Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR

  MADR: Nu există blocaje la nivelul plăților

  MADR mai precizează că în ceea ce privește intervenția DR-30, AFIR a primit on-line 5.611 solicitări de finanțare în valoare totală de 392,8 milioane de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție, până în acest moment au fost selectați 2.817 tineri fermieri pentru finanțare cu 197,19 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Procesul de evaluare și selecție continuă până la epuizarea fondurilor disponibile.

  ”Astfel, ținând cont de cele prezentate, subliniem faptul că nu există blocaje la nivelul plăților, având în vedere că AFIR nu a primit încă cereri de plată din partea beneficiarilor, întrucât fluxul administrativ nu se află în etapa procedurală de plată pentru niciuna din cele două linii de finanțare”, a mai transmis MADR.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut! Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă