• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț rapiță 2024 – azi. Când ar putea ajunge prețul din nou la 500 euro/tonă

    Oana Timar -

    Prețul rapiței este sub presiune și, deși cu o tendință ușoară de creștere, cererea din această perioadă se menține limitată. Principala cauză o reprezintă contractele futures încheiate de fermierii ucraineni care au valoficat din noua recoltă 600.000-800.000 de tone, potrivit analiștilor de la Spike Brothers.

    Este dificil ca prețurile rapiței să cunoască un salt în ajunul campaniei de recoltare din Europa și Ucraina. După cum raportează analiștii Spike Brokers, cererea de export către Europa și Asia este concurată de cea a procesatorilor ucraineni care fac achiziții în această perioadă.

    „Piața estimează volumul total de rapiță vândut înainte la nivelul de 600-800 de mii tone cu livrare din iulie până în ianuarie pentru toate direcțiile de export. În același timp, prelucrarea internă nu poate concura cu prețurile de export și este nevoită să aștepte presiunea ofertei de la jumătatea lunii iulie. Jucătorii estimează cantitatea de rapiță procesată pe plan intern la nivelul de 1 milion de tone sau mai puțin”, explică analiștii.

    Prețuri pentru rapița din recolta-2024:

    DAP Ucraina (Odesa) — 425-430 $/tonă;
    FCA Ucraina (frontieră) — 380-385 €/tonă;
    DAP Bulgaria (centru) — 430-435 €/tonă;
    DAP Germania (Est) — 420-430 €/tonă;
    DAP Germania (ex.) — 430-440 €/tonă;
    FOB Ucraina (Dunăre) — 445-450 $/tonă;
    CIF România (port) — 430-435 €/tonă.

    Prețul rapiței în portul Constanța, în campania de recoltare

    Pe piața românească, recoltarea rapiței este în plină desfășurare. Conform informațiilor oficiale, s-au semănat 500.000 de hectare de rapiță, dar nu se cunoaște încă suprafața care va fi recoltată. O mare parte dintre culturi au fost întoarse în toamnă și în primăvară din cauza nerăsăririi. Numai prin programul companiei Bayer pentru pierderi cauzate de nerăsărire din cauza secetei, în campania 2023, au fost despăgubite aproximativ 74.000 de hectare.

    Înainte de Rusalii, prețul rapiței DAP Constanța era de 449 euro pe tonă, cu tendință de creștere. Pe piața europeană, rapița MATIF a început săptămâna cu un preț de 462 de euro pe tonă pe Bursa de la Paris, la contractele cu livrare în luna august. Un preț mai bun, de 471 de euro pe tonă se obține la rapița MATIF valorificată în luna noiembrie.

    Prețul rapiței este așteptat să crească în toamnă

    Când va crește prețul rapiței

    Fermierii sunt sfătuiți de analiști să nu valorifice rapița la recoltare întrucât prețurile ar urma să crească.

    „În principiu, nu s-a schimbat nimic – volumul de rapiță nu a crescut, iar scăderea actuală a prețurilor este legată de corecția tehnică la bursă. În viitorul apropiat, prețurile de schimb sunt de așteptat să scadă la 440-450 de euro pe tonă, dar pe termen lung, prețul ar trebui să urce. Ne putem aștepta ca în octombrie – noiembrie prețurile să revină la nivelul de cel puțin 500 EUR pe tonă. Pentru fermierii care nu au avut timp să vândă la prețurile actuale, ar putea avea o logică să amâne vânzările până în septembrie – octombrie, pentru a vinde apoi rapița la un preț mai bun”, spun experții ucraineni de la PUSK.

    Analiștii au prezentat, de asemenea, noi date privind producția și prelucrarea rapiței în Ucraina pentru sezonul 2024.

    „Conform USDA, producția de rapiță în Ucraina pentru sezonul 2024 este estimată la 3,7 milioane de tone. Cu toate acestea, comercianții și analiștii ucraineni estimează această cifră mai mare — de la 4 la 4,2 milioane de tone. Această diferență afectează estimările de procesare: USDA prezice procesarea la nivel de 400.000 de tone, în timp ce procesatorii ucraineni plănuiesc volume în intervalul 500.000-600.000 de tone de rapiță”, a adăugat PUSK.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de caniculă și ploi torențiale. Județele unde cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Acte necesare pentru transportul cerealelor din câmp în fermă sau la siloz Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic

    Ultimele știri

    Subvenția APIA majorată de la 1 iulie AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru achiziția de utilaje Decret semnat de președintele Iohannis pentru subvențiile micilor fermieri