• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat

    Roxana Dobre -

    Fermierii traversează cea mai dificilă campanie de irigat din ultimii ani. Seceta excesivă care s-a instalat mult mai devreme în acest an i-a determinat pe producătorii agricoli să solicite volume uriașe de apă, acolo unde există sistem de irigații. Rodica Zavelea, inspector de specialitate în cadrul ANIF Ialomița spune că în experiența sa de peste 40 de ani în domeniul irigațiilor, nu a văzut un an atât de greu ca 2024.

    Fermierii se plâng că apa pentru irigații nu este suficientă pentru a face față secetei excesive din această perioadă. Agricultorul Ionuț Mailat din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Călărași a sesizat redacția Agrointeligența-AGROINTEL.RO cu privire la faptul că culturile mai multor fermieri din zonă se usucă din cauză că nu primesc apă. Fermierii aparțin de Organizația de Udători Aliseo Țăndărei și implicit Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

    Citiți și: Fermierii care primesc apă ”cu porția”. Șeful OUAI dă drumul ”la robinet” când poftește, nu dă explicații presei!

    Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații

    Fermierul Ionuț Mailat ne-a transmit o filmare video prin care sesisează că, deși ar eu contract în vigoare semnat cu OUAI Aliseo, apa pentru irigat se lasă așteptată. ”A mers o jumătate de oră și s-a oprit timp în care s-a udat praful. Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Am primit explicația că nu se pompează apă de la Brăila cu irigații și, cu contracte în mână, ni se usucă culturile. Am fost informați că ANIF nu pompează apă nici joi (astăzi, 27 iunie – n.r.). iar noi am decis să ne strângem mai mulți fermieri să mergem în audiență la prefectul de Ialomița”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Fermierii din zonele cu secetă riscă să rămână fără apă pe canalele de irigat

    Rodica Zavelea, ANIF Ialomița: Cererea de apă este foarte mare. Traversăm cea mai grea perioadă de irigat

    În chestiunea semnalată de fermierul ialomițean, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat explicații de la Rodica Zavelea, inspector de specialitate în cadrul ANIF Ialomița, care a adus o serie de precizări privind situația sesizată.

    ”Ne confruntăm în această și cu niște defecțiuni la Brăila, dar în cazul fermierilor care aparțin de SPP8, OUAI Aliseo am verificat la soicitarea dvs. și au avut un nivel de funcționare începând cu data de 1 mai, când a solicitat. La ora actuală funcționează. Perioade întrerupere funcționare pentru lipsă nivel au fost 16 mai 3.00-16.30; 17 mai 5.00-10.30; 18 iunie 18.00-19 iunie 6.30; 26 iunie 19.30- 27 iunie 6.00. Deci în perioada 1mai – 27 iunie, constat că doar 3% din timp au fost întreruperi din cauza lipsei de nivel la acest punct de livrare. Este nevoie ca fermierii să folosească perioadele în care există nivel de funcționare și să irige”, ne-a spus Rodica Zavelea.

    Aceasta a completat că, în opinia sa, în prezent fermierii dar și ANIF, traversează cea mai grea campanie de irigat.

    ”Din păcate avem nivele de debit scăzute față de cele normale și am mai făcut de comun acord cu fermierii înțelegeri când au fost situații de genul acesta iar dânșii au gestionat bine situația, au făcut pauze astfel încât să poată să beneficieze în mod echitabil toată lumea de apă. Dar vă spun sincer că este o campanie destul de grea pentru că nu sunt ploi, consumul de apă este foarte mare. După ce se recoltează culturile de primăvară, fermierii vor începe să semene culturi duble, iar pentru majoritatea nici nu au semnat contracte, deși irigă. Apa este gratis iar atunci e normal ca interesul să fie mare, dar trebuie să gestionăm cât mai eficient situația. Repet, cererea de apă este foarte mare și din punctul meu de vedere având o experiență de 40 de ani în domeniu consider personal că este cea mai grea campanie până în prezent”, a mai adus precizări inspectorul de specialitate în cadrul ANIF Ialomița.


    Te-ar mai putea interesa

    Antracnoza la castraveți. Semne, combatere Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Făinarea la castraveți: semne, combatere

    Ultimele știri

    Guvernul a aprobat reorganizarea Ministerului Agriculturii. Ce instituții subordonate se desființează Francesco Lollobrigida, Italia, are cele mai mari șanse să fie următorul Comisar UE pentru Agricultură Prognoza meteo pentru luna iulie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni