• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din zonele cu secetă riscă să rămână fără apă pe canalele de irigat

    Violina Gorcinschi -

    Dezastru în județul Buzău! Fermierii din județ irigă fără oprire culturile, din cauza secetei. Potrivit oficialilor de la Direcția Agricolă Județeană Buzău, consumul de apă pentru irigații a atins un nivel istoric pentru luna iunie, de 220.000-240.000 metri cubi în 24 de ore. Dacă lucrurile continuă tot așa, fermierii riscă să rămână și fără apa pentru irigații în luna august.

    Vara și-a intrat în drepturi în țara noastră, venind cu temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, căldura excesivă afectând și culturile din câmp. După ce fermierii din Buzău au trecut prin primăvară fără vreo urmă de ploaie, acum au cerut calamitarea județului pentru culturile de grâu și rapiță, din care nu s-a recoltat mai nimic. Agricultorii iau măsuri disperate pentru a-și salva măcar floarea-soarelui și porumbul. Cei care dispun de sisteme de irigații udă aproape non-stop. Cu toate acestea, există riscul ca județul Buzău să rămână și fără apă de irigații în luna august potrivit ing. Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Buzău.

    Fermierii buzoieni riscă să rămână fără apă de irigat (foto: stiridebuzau.ro)

    Fermierii irigă fără oprire în Buzău. În august riscă să rămână fără apă

    La Buzău, fermierii irigă neîncetat. În 2024, suprafața irigabilă din județ a crescut cu aproape o treime din cauza faptului că foarte mulți agricultori și-au creat sisteme pentru a putea primi apă de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), potrivit sansanews.ro.

    „Începând cu data de 16 iunie, ducem undeva la 220.000-240.000 de metri cubi de apă în 24 de ore. Este un vârf istoric. De obicei, noi acest volum de apă îl atingeam oarecum în lunile iulie și august, nicidecum în luna iunie. Deci începând cu 16 iunie, solicitările au crescut, suprafața contractată pe filiala Buzău, la ora actuală, este de 33.000 de hectare”, potrivit ing. Cosmin Florea.

    Citește și: Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Fermierii irigă culturile din câmp sau grădini, în special porumbul și floarea-soarelui, dar și livezile. În total, există 65 de kilometri de canal pe care curge apă pentru a ajunge pe miile de hectare ce pot fi irigate. Din păcate, dacă nu plouă în următoarele săptămâni, există riscul ca în august, Buzăul să rămână fără apă pentru irigații. Direcția Agricolă Buzău a solicitat Prefecturii să ia toate măsurile pentru a declara Buzăul județ calamitat pentru culturile însămânțate în toamnă, respectiv rapiță și grâu. În această perioadă, șase comisii mixte fac constatări în teren pentru a evalua gravitatea pagubelor provocate de seceta pedologică.

    Citește și: Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri

    „În ultima perioadă, fermierii s-au dotat, au apărut foarte mulți pivoți, se irigă aproape 24 din 24 de ore. Noi nu mai putem menține un nivel constant pentru că solicitările fiind așa de mari, practic noi la fiecare două-trei zile mai mărim un pic volumul de apă. Și din cauza temperaturilor ridicate solicitările, ca atare, au crescut. Consumul de apă este ridicat și de abia suntem în luna iunie. Dacă mergem la 220.000 metri cubi în 24 de ore, există riscul ca, undeva în luna august, să rămânem și fără această apă pentru irigații, dacă nu plouă”, a adăugat directorul DAJ Buzău.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului