• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermieri din trei județe – lăsați de ANIF fără apă pe canalele de irigații: ”Căldurile omoară floarea și porumbul”

  Oana Timar -

  Probleme reclamte de fermierii care au investit în sisteme de irigații, dar nu-și pot uda culturile, în ciuda contractelor pe care le au încheiate cu ANIF -Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Atât pe partea de sud – în județele Ialomița și Brăila, cât și în mai în nord, în Botoșani, agricultorii își strigă nemulțumirea și disperarea.

  În județul Botoșani, fermierul Iulian Merticariu a investit în cele mai moderne sisteme de irigații. Agricultorul lucrează 3.100 de hectare și se vede în imposibilitatea a uda din cauza unor lucrări care au sistat alimentarea cu apă pe canalelel ANIF.

  ”Pe toți fermierii ne duce cu minciuna, ba că termină azi, că termină mâine, ultima promisiune a fost că aseasă la 10:00 dă drumul la apă, dar cred că nici azi. Cel mai mare pârjol. Căldurile acestea care sunt acum omoară și floarea, și porumbul, tot. Porumbul care e dat în spic nu mai leagă deja. Nu știu unde o să ajungem și anul acesta cu agricultura”, a spus fermierul Iulian Merticariu, citat de publicația Botoșani.news.ro.

  Din cauza secetei, fermierul botoșănean deja a înregistrat producții mici la culturile de toamnă: între 1.500 și 2.500 de kilograme la hectarul de grâu și circa 3 tone la hectar la orz. Prețurile locale sunt de asemenea mici: 80-85 de bani pe kilogram la grâu, în timp ce orzul se cumpără cu 60 de bani kilogramul.

  Debit foarte mic la apa dintr-un canal de irigații (foto: Facebook.com – Silviu Mihai)

  Probleme și în județele Brăila și Galați

  Probleme sunt și în partea de sud, unde fermieri din două județe – Ialomița și Brăila, ne-au sesizat că apa pe canalele ANIF fie a scăzut la un debit foarte mic, fie a secat cu totul. În aceste condiții, agricultorilor le este imposibil să irige într-o perioadă critică pentru culturile de primăvară – porumb și floarea-soarelui.

  ”Tragem un semnal de alarmă! Stația de repompare a ANIF de la Spiru Haret Brăila, ce alimentează sudul județului Brăila și o parte din județul Ialomița, nu funcționează de circa o săptămână. Culturile se usucă din lupsa apei. Avem instalațiile de irigat în câmp, stații de pompare funcționale dar fără apă”, ne-a semnalta și fermierul comuna Dudești, sat Tătaru, județul Brăila, care cultivă 300 de hectare cu grâu, porumb, floarea-soarelui și soia.

  ”Cu investiții proprii (instalații de irigat, post trafo, antene subterane) și fonduri europene de sute mii de euro, statul ne lasă cu ochii în soare, nu sunt în stare să asigure apa pe canal pentru irigații. Bataie de joc la adresa fermierilor care s-au străduit să refacă sistemele de irigații. Rușine!”, a scris pe Facebook fermierul ialomițean Silviu Mihai, vicepreședinte FAPPR.

  Vă reamintim că despre problemele la alimentarea cu apă a fermierilor care irigă în județul Ialomița, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris încă de joi, 27 iunie. La acel moment, un reprezentant local al ANIF ne-a transmis că, în cazul semnalat – cel al OUAI Țăndrei, nu sunt probleme tehnice, ci doar o încărcătură foarte mare a consumatorilor de apă, ceea ce face dificilă aprovizionarea la un nivel corespunzător pe toată lungimea canalelor. Au fost menționate însă și probleme tehnice la Brăila.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut! Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă