• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rapiță în minimum-till. Alexandru Muțulescu, agronom: Am obținut o medie de 4,1 tone/ha

    Roxana Dobre -

    Tânărul agronom Alexandru Muțulescu a reușit să obțină o producție bună la rapiță în exploatația unde este șef de fermă, din județul Timiș. Acesta a obținut o medie de 4,1 tone la hectar, cu vârfuri chiar de 4,5 tone, într-un an agricol dificil, în care cantitățile de apă nu au fost suficiente.

    În ferma Ramicom Agricol SRL, din localitatea Periam, județul Timiș, tânărul inginer Alexandru Muțulescu nu a făcut rabat de la tehnologie pentru cultura de rapiță: a aplicat tratamente complete ”ca la carte”  iar baza producției bune din acest an au fost în primul rând cartarea solului, dar și tehnologia minimum-till care este aplicată în fermă deja de patru ani.

    Citiți și: Fermierii ar putea primi fonduri pentru achiziția de utilaje minimum-till sau no-till

    Producție bună la rapiță într-un an în care fermierii se plâng că au avut pierderi (foto: Alexandru Muțulescu pentru Agrointeligența)

    Alexandru Muțulescu este șef de fermă în exploatația timișeană ce lucrează 2.000 de hectare, dintre care, în acest an, circa 600 de hectare au fost cultivate cu rapiță, iar pe restul au însămânțate culturi de grâu, orz, porumb și soia.

    ”Noi nu am fost prudenți cu tehnologia în sensul că nu am făcut rabat de la aceasta. Am semănat rapița din 10 august până la sfârșitul lui august 2023. Ne-am întins un pic cu semănatul pe o perioadă mai lungă. Fertilizarea de bază a fost făcută cu DAP în funcție de cartări, cu rată variabilă în funcție de rezultatele cartărilor pe care le facem anual, fără excepție, cu firma Vantage (în prezent NIK – n.r.). În toamnă am aplicat un regulator de creștere și am făcut două treceri cu insecticid. De asemenea, în toamnă am făcut o erbicidare postemergentă pe o parte din suprafețe, adică pe circa 200 de hectare, și preemergentă pe restul.  Am folosit și graminicit pentru combaterea samulastrei de orz și grâu. În primăvară am mai făcut o trecere cu insecticid, după am făcut două fertilizări, una cu uree și alta cu sulfat de amoniu. Apoi am mai făcut o trecere cu insecticid și cu un regulator de creștere, același ca și în toamnă. Am mai urmat un tratament în momentul în care au început să cadă florile, moment în care am aplicat și un insecticid”, a detaliat tânărul agronom tehnologia pe care a aplicat-o la rapiță.

    Recoltat de rapiță în județul Timiș

    Alexandru Muțulescu a completat că valoarea costurilor cu această tehnologie s-a ridicat la 3.000-3.200 de lei/ha. ”Noi nu am făcut deloc rabat la tehnologie, sigurul lucru pe care l-am schimbat am eliminat cât se poate de mult lucrările dinaintea semănatului și toată rapiță a fost semănată după grâu – am dat doar de două ori cu discul și am semănat ulterior. Lucrăm în sistem minimum-till, de patru ani fără arătură și scarificator și doi ani lucrăm în mod expres fără gruber la rapiță. Am mărit distanța între rânduri, o semănăm la 32-33 cm. Singura problemă pe care am avut-o și de care nu putem nicicum să scăpăm sunt șoarecii, din cauza cărora avem mari pierderi”, a mai spus fermierul din Timiș.

    Citiți și: Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă

    Recoltat de rapiță în județul Timiș

    Prețul rapiței oferit la momentul recoltării

    Despre prețul pe tona de rapiță din acest an, tânărul agronom spune că este ”mulțumitor”.

    ”Producția la rapiță a fost de 4,1 tone/ha în medie, acum chiar avem o scădere pentru că, așa cum am spus, avem probleme mari cu șoarecii. Vârful a fost undeva la 4,5 tone/ha. Este o producție surprinzătoare zic eu, pe care nu o așteptam dar sub ce a fost anul trecut din cauza lipsei precipitațiilor. Anul trecut am avut media undeva la 4,6 tone/ha. Producția este depozitată în magaziile proprii și vândută unui trader de pe zonă.  Cel mai recent preț este de 2.180 lei/tona și am am avut un contract futures la 1.900 lei/tona”, a mai punctat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații