• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta cu zonele afectate de secetă pedologică extremă. Unde ”suferă” porumbul cel mai tare de la arșiță

    Angelica Lefter -

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza agrometeorologică pentru această perioadă, rezerva de umiditate din sol pentru principalele culturi. Totodată, agrometeorologii au adus noi informații despre starea de vegetație a culturilor, cu gradul de evapotranspirație și recomandările specialiștilor.

    Conform meteorologilor, perioada se caracterizează printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în sudul și vestul ţării. Cu toate acestea sunt posibile ploi reduse cantitativ, cu vânt și descărcări electrice.

    Având în vedere evoluția vremii, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de sol 0-100 cm se înregistrează deficite de apă, seceta pedologică instalându-se în mai multe regiuni ale țării.

    Citiți și: Prognoza meteo pentru luna iulie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

    ANM: Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat

    Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în sudul și vestul ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 27…38°C, la nivelul întregii ţări.

    Temperatura minimă a aerului se va situa între 10…26°C, în toate regiunile agricole. Sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

    Rezerva de umiditate a solului

    În cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor înregistra deficite de apă, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Maramureș, Oltenia și Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Banatului și a Crișanei, local în centrul și sudul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se vor încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, estul și nord-vestul Moldovei, nordul și sud-estul Crișanei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Dobrogei.

    La data de 5 iulie 2024, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de sol 0-100 cm se înregistrează deficite de apă, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Maramureș, Oltenia și Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Banatului și a Crișanei, local în centrul și sudul Transilvaniei.

    Rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, estul și nord-vestul Moldovei, nordul și sud-estul Crișanei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Dobrogei.

    Citește și: Seceta crește prețul cerealelor. Analist: Ne apropiem de un stadiu critic

    Starea de vegetație a culturilor agricole

    Datorită temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30…32°C), asociate cu deficitele accentuate de apă din sol, îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul ţării, la culturile prăşitoare neirigate se va produce în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale, pe fondul cerinţelor mari faţă de apă ale plantelor.

    Grâul de toamnă din zonele depresionare va înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină (40-100%), iar în restul ţării, se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

    Cultura de rapiţă se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole ale ţării. La floarea-soarelui semănată în epoca optimă se vor continua creşterea capitulului (75-100%) şi înflorirea (20-100%). Local, în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (10-40%), îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

    Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, porumbul se va afla în continuare la apariţia paniculului, înflorire şi mătăsire (10-100%), în majoritatea regiunilor.

    În aproape toate zonele de cultură, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, la înflorire, precum şi formarea şi creşterea tuberculilor.

    La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

    În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie îşi va continua creşterea aparatului foliar şi dezvoltarea boabelor. În general, condiţiile meteorologice vor permite efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la fructe şi cereale, precum şi a celor de întreţinere la prăşitoare, pomi-fructiferi şi viţa-de-vie.

    Recomandări de specialitate:

    ANM: Harta evapotranspirației în cultura de porumb neirigat

    Evapotranspirația

    Specialiștii ANM au arătat și care este gradul de evapotranspirație în cultura porumbului neirigat. Evapotranspirația reală (ETR) este calculată prin metoda Penman-Monteith (FAO), în corelație cu fazele de vegetație utilizând datele meteorologice înregistrate la stațiile cu program agrometeorologic din cadrul rețelei Administrației Naționale de Meteorologie.

    ANM: Harta intensității arșiței la porumb

    Fenomenul de arșiță la cultura de porumb

    Agrometeorologii au actualizat și intensitatea arșiței în cultura de porumb, valabilă în perioada 1 iunie – 4 iulie. Fenomenul de arșiță este indicele termic de evaluare a culturii de porumb la temperaturile maxime zilnice ale aerului peste 32 de grade Celsius în perioada iunie-august, utilizând datele meteorologice înregistrate la stațiile cu program agrometeorologic din cadrul rețelei Administrației Naționale de Meteorologie. Arșița este reprezentată de cuantumul temperaturilor maxime zilnice ale aerului ce depășesc pragul biologic critic de 32 grade Celsius al plantelor și se exprimă prin intensitatea și durata (număr de zile) de producere a fenomenului.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!