Cartoful dietetic face furori în întreaga lume: Cât ar putea câștiga fermierii români din cultura cartofului Adora
agrointeligenta.ro -O nouă varietate de cartof face furori la toate expozițiile, dar și în marile bucătării ale lumii. Este vorba despre Adora, un cartof despre care analizele au confirmat că are un conținut de carbohidrați cu până la 30% mai mic decât soiurile tradiționale de cartof. Mai mult, acest tip de cartof este foarte versatil, fiind recomandat atât pentru prăjire, cât și pentru fierbere sau crud, în salate. Un alt avantaj care diferențiază noua generație de cartof de vechii tuberculi este faptul că se curăță mai ușor și nu își alterează culoarea.
Ultima reprezentație de senzație a cartofului Adora a avut loc zilele trecute, la un târg de profil din Germania, acolo unde fermierii vizitatori s-au arătat extrem de interesați de cultivarea noii generații de tuberculi.
Varietatea Adora a fost creată în Olanda, de către compania HZPC și deja și-a câștigat un renume pentru gustul bun, culoarea frumoasă și versatilitatea în consum. Noul cartof este recomandat pentru cultura timpurie din Europa, oferind recolte similare cu ale celorlalte soiuri disponibile pe piață, cu avantajul unei minime degradări a tuberculilor, rezistență moderată la răsucirea frunzelor, rezistență bună la virusul A, rezistență destul de bună la virusul X și rezistență bună la virusul Yn.
Caracteristica tipului de cartof Adora este, de departe, conținutul mai mic de carbohidrați, ceea ce face ca acești tuberculi să devină deja preferați în regimul alimentar al persoanelor care doresc să își păstreze silueta fără a renunța la preparate delicioase precum salata de cartofi sau chiar cartofii prăjiți.
Pentru fermierii români, cultura noului cartof deschide oportunități noi de câștig într-o piață în care prețul mediu a scăzut mult în ultimii ani, sub povara importurilor. Popularitatea varietății de cartof Adora se traduce, în prețuri de două ori la vânzare, însă și costul sămânței este dublu față de soiurile obișnuite pentru zona noastră. Vestea bună este că și importatorii de sămânță din România și-au făcut temele și deja au în ofertă acest tip de cartof pentru fermierii care sunt interesați de cultivarea cartofului ”low-carb”.
Caracteristici agricole pentru cartoful Adora
Maturitate – foarte timpuriu pana la timpuriu.
Tuberculii – mari, oval-rotund, formă uniformă, coajă galbenă, ochiuri fără adâncime mare. Rezistență bună la strivire.
Recolta – bună, foarte uniformă pana la uniformă la maturare.
Conținut în materie uscată – medie.
Calitatea de consum – ferm până la foarte ferm, nu prezintă urme de îinnegrire după gătire, se pretează la consum proaspăt.