Sănătatea fermierilor – în pericol. Ce trebuie să știe cei care ies la câmp pe caniculă
Angelica Lefter -Sănătatea fermierilor este pusă în pericol de valul de căldură. Agricultorii sunt printre românii care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea în zilele toride, iar lucrările în câmp îi expun pe lucrătorii din sectorul agricol la riscuri foarte mari.
Temperaturile caniculare din această vară pot împiedica fermierii să desfășoare numite activități în ferme. Cu toate acestea, urmând câteva reguli, agricultorii pot scăpa de repercusiunile muncii pe timp de căldură, în cazul în care sarcinile respective chiar nu pot fi amânate. Dacă, totuși, fermierii trebuie să lucreze în aer liber, trebuie să fie atenți la anumite aspecte.
Citiți și: Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine
Cel mai indicat ar fi ca agricultorii să se poată feri de căldură și să amâne lucrările în zonele de cod galben, portocaliu sau roșu. Conform previziunilor meteorologilor, va fi foarte cald în următoarea perioadă, așa că majoritatea fermierilor care nu au de ales, vor fi nevoiți să înfrunte zilele caniculare.
Corpul vă poate spune dacă faceți față muncii în zilele caniculare
Munca în fermă, care presupune petrecerea unui timp în soarele dogoritor într-o zi caniculară, trebuie efectuată cu multă atenție, iar sarcina trebuie făcută cât mai puțin împovărătoare și astfel pot fi evitate afecțiuni mai ușoare sau chiar mai grave.
Sfatul medicilor este ca munca în aer liber pe timp de caniculă să fie efectuată doar de persoane aflate într-o stare bună de sănătate. Persoanelecu afecțiuni, care suferă de tulburări circulatorii și eventual hipertensiune arterială nu ar trebui să facă nicio muncă fizică în aceste zile.
Recomandări pentru munca la câmp în zilele cu caniculă:
- Lucrările care pot fi amânate, nu trebuie efectuate în timpul alertei de caniculă;
- Se vor lua toate măsurile de prevenție pentru a se evita izbucnirea unor accidentări sau incendii în câmp;
- Dacă este posibil, fermierii trebuie să înceapă lucrul cât mai devreme posibil, în zori, dimineața devreme, sau în orele de seară;
- Trebuie evitată expunerea la soare în cele mai toride ore ale zilei – după ora 12:00;
- Trebuie să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi și până la 4 litri dacă se lucrează în aer liber;
- În timpul consumului de lichide, este de evitat alcoolul în timpul muncii, cel mult seara se pot consuma bere sau băuturi gazoase;
- Pe toată durata atenționării de căldură, trebuie evitate băuturile concentrate;
- De asemenea, fermierii ar trebui să fie atenți la consumul de cofeină: pot bea cafeaua de dimineață, dar consumul excesiv de cofeină și consumul de băuturi energizante pe tot parcursul zilei prezintă în acest caz un risc crescut;
- Trebuie purtată întotdeauna o acoperire pentru cap atunci când se lucrează la soare. O pălărie mare de paie este cea mai bună pentru asta, dar, dacă este necesar, o șapcă de baseball sau o eșarfă vor fi de asemenea potrivite;
- Agricultorii trebuie să folosească protecție solară pentru a preveni efectele nocive ale radiațiilor UV și merită purtați ochelarii de soare cu filtre UV în acest caz. De asemenea, în magazinele de sport sunt disponibile și articole vestimentare care filtrează razele periculoase ale soarelui: cămăși, tricouri, pantaloni, pălării etc.
- Trebuie acordată atenție stării de sănătate a celor cu care lucrăm, fie că este vorba despre cei care ne ajută în fermă, de colegi, de vecini. Atenția trebuie sporită în cazul persoanelor în vârstă sau despre care știți că au un istoric medical ce îi face vulnerabili în fața caniculei;
- Animalele trebuie să fie atent monitorizate, fie ele de fermă sau animale de companie, asigură-le în mod constant apă și umbră.