• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijorări pe piața laptelui. Prețurile pe tonă sunt în scădere

    Roxana Dobre -

    Prețurile laptelui pe piața mondială sunt în scădere, ceea ce aduce îngrjorări în rândul crescătorilor de animale. O posibilă explicație pe care experții în domeniu au dat-o este legată de cererea scăzută de pe piața din China.

    Prețurile la lapte și produsele lactate scad pe Global Dairy Trade (GDT) din Noua Zeelandă, cea mai importantă bursă internațională de lapte. În ultima campanie din 18 iunie, prețurile la produsele lactate au scăzut ușor cu 0,5%. La listarea din 2 iulie indicele a scăzut cu încă 6,9% – cea mai mare scădere din august anul trecut. Indicele prețurilor pe GDT este acum în medie de 3.782 de dolari/tona.

    Și în cazul untului prețul a scăzut cu 10,2% la un preț mediu de 6.546 dolari/tonă. Au scăzut și prețurile pentru brânză cheddar și diferitele sortimente de lapte praf.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii – vizită în ferma de vaci care produce 1,5 miliarde de litri de lapte pe an în mijlocul deșertului

    Scăderi de preț pe piața laptelui (foto: agrarheute.com)

    Prețurile laptelui sunt în scădere pe piața mondială. Cererea din China s-a prăbușit

    Tendința ascendentă a prețurilor la lapte a încetinit ușor în al doilea trimestru al anului 2024, a scris Rabobank citată de Agrarheute.com în raportul său global privind laptele din luna mai. Atunci s-a prezis că recuperarea prețurilor va continua să încetinească.

    Experții identifică două provocări majore pentru piața mondială a laptelui. În primul rând ar fi vorba despre recenta creștere internațională a prețurilor nu este pe termen lung , scrie Rabobank, deoarece cererea nu pare să se schimbe pe termen lung. Creșterea prețului a fost mai degrabă o reacție la prețurile scăzute anterior și o fază de reaprovizionare a stocurilor. Achizitorii au devenit acum mai precauți.

    În al doilea rând, scăderea de preț este cauzată de politica de achiziții din China, care își extinde propria producție de lapte pentru a fi independentă de importuri. Acest lucru reduce cererea pe piața mondială. Cea mai mare activitate de cumpărare la ultimul eveniment GDT a venit din Asia de Sud-Est și Oceania, nu China. Chinezii importaseră o mulțime de produse lactate, în special lapte praf, în special din Noua Zeelandă. Deci, în Noua Zeelandă, rămâne o ofertă în exces . Acest lucru promovează concurența cu Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA).

    Citiți și: Paritate între prețul unui litru de lapte și cel al unui covrig – cine câștigă: fermierul sau patiserul?

    Surplusul de lapte din cauza cererii mai scăzute din China ar putea explica scăderea prețurilor pe piața mondială

    Potrivit Departamentului American de Agricultură (USDA), Noua Zeelandă nu numai că și-a redus recent prognoza privind prețul laptelui , dar a produs și mai puțin lapte în aprilie. Producția a scăzut cu 6,2% față de anul precedent.  Cifrele actuale privind sacrificarea arată, de asemenea, că Noua Zeelandă își reduce producția. Țara a sacrificat mai multe vaci de lapte în aprilie decât în ​​aceeași lună în ultimii 6 ani. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, a fost cu 33,5% mai mult.

    Surplusul de lapte din cauza cererii mai scăzute din China ar putea explica scăderea prețurilor pe piața mondială. Evoluțiile internaționale au, de asemenea, un impact negativ asupra stării de spirit din industria lactatelor din Germania.

    Sunt și țări care nu ”simt„ scăderea prețului la lapte

    În Germania există o situație generală echilibrată și stabilă privind sectorul laptelui. Indicatorii pieței nu indică încă nimic rău pentru fermierii germani de lactate. Fabricile de lapte nu au acumulat încă stocuri semnificative, iar livrările de lapte scad sezonier.

    În prezent, se caută lapte de la fabricile de lapte, după cum arată prețurile spot la lapte din ultima săptămână a lunii iunie. Lăptăriile plăteau o grămadă de bani pentru laptele la fața locului comercializat între ele. La 46,5 cenți/kg, prețurile spot la lapte au înregistrat o creștere de 2,5 cenți față de săptămâna precedentă – în nordul/vestul, precum și în sudul Republicii.

    În iunie, unele fabrici de lapte au crescut din nou ușor prețul. Bursele au afișat așteptările pentru lunile următoare unde există încă ușoare creșteri de preț . După 46,4 cenți/kg în iulie și august, valoarea de piață a crescut cu o ușoară 0,3 cenți/kg în septembrie și s-a situat la puțin peste 47 de cenți spre sfârșitul anului.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!